Намаляха драстичните нарушения при детското хранене заради проверките

Общество

22-10-2015, 12:48

Снимка:

©botevgrad.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Констатират от БАБХ след обстойно обследване в градини и училища

Броят и тежестта на нарушенията в детските ясли и градини, детските кухни майки и училищните столове и бюфети намаляват. Това е установила Българската агенция по безопасност на храните на базата на анализ върху извършени близо 3 хил. инспекции от началото на учебната година на територията на цялата страна.


Най-често констатираните нарушения тази година са свързани с несъответствия по материално-техническата база и неспазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училища.


По време на проверките инспектори на агенцията са наложили забрана за използването на 9 килограма кашкавал и 13 килограма краве сирене заради неправилно етикетиране. Шунков колбас, майонеза, кетчуп, айрян със съдържание на сол, масло с растителни мазнини, кайма, и конфитюр са върнати на доставчика като неотговарящи на специфичните изисквания към храните, предлагани в детските заведения и училища.


Нарушенията са довели до съставянето на 13 акта и 327 предписания.
Засилените проверки в детски градини и училища са започнали преди началото на учебната година. "Благодарение на засиления контрол с всяка изминала година драстичните нарушения в кухните на детските градини и училищата намаляват и съотношението между извършените проверки и констатираните несъответствия доказва все по-стриктното спазване на законодателството в областта на храните в детските заведения", посочват от агенцията.