ДНК е новото пространство за танц и пърформанс в НДК

Арт и Стил

22-10-2015, 16:00

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде платформа на независимия театър у нас

ДНК - ново пространство за танц и пърформанс ще бъде открито в Националния дворец на културата от ноември. То се намира на мястото на бившия клуб "Блендер" (вход срещу фонтаните в подлеза на НДК) и ще събере на една сцена организациите и представленията в полето на независимия театър у нас.


Целта ни е да съберем генофонда на съвременните изпълнителски практики, каза пред журналисти артистичният директор на новото място, изследователят в областта на танца Мира Тодорова. В програмата влизат последните представления на имена от независимата сцена у нас като Иво Димчев, Галина Борисова, Мирослав Йорданов, Виолета Витанова, Вили Прагер, сдруженията "По действителен случай" и "36 маймуни".


Съвсем логично ДНК ще домакинства и на юбилейното пето издание на Фестивала за свободен театър ACT между 19 и 22 ноември. Част от събитията на Софийския литературен фестивал, прожекции на Future Shorts, музикалният Impossible Fest, творчески ателиета и лекции също ще се състоят на новата сцена.


Освен да представя, ДНК и ще копродуцира спектакли, съобщи директорът на двореца Мирослав Боршош. Такава ще бъде първата премиера - "Математика на сърцето" на Сдружение "По действителен случай" на 13 ноември. Програмацията на мястото и решенията за съфинансиране на представления ще се взимат от екипа на ДНК и творческия директор Мира Тодорова.


Откриването на ДНК ще бъде на 11 ноември с представяне на резултатите от уъркшопа на американския музикант и диригент Demonshaker (Нейтън Фър). Заедно с шестима български барабанисти той ще "разтърси демоните в подземията на НДК" с импровизации, базирани на ритуали и музикални традиции от три континента. Програмата на новото място за танц и пърформанс ще бъде публикувана на страницата му във Фейсбук.