По 1000 мигранти на час влизат в Македония

Свят

22-10-2015, 17:34

Снимка:

©capital.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ако бяхме част от ЕС щеше да е друго, каза президентът Георге Иванов в лагера "Гевгелия"

Македония е изправена пред нова действителност. Вместо броят на мигрантите да намалява, той се увеличава. Често се случва в страната /от Гърция - бел.ред./ да пристигат и по 1000 души за един час. Тази тревожна новина съобщи македонският президент Георге Иванов, който посети бежанския лагер край град Гевгелия, предаде БГНЕС.


Там влизат мигрантите, които идват от съседна Гърция. Иванов съобщи, че има дни когато в страната влизат и по 10 000 души. Този балкански маршрут - Коридор №10, се оказа най-бързият за бежанците и той се използва все повече, включително и в такива условия /лошо време - бел.ред./.


Мигрантската вълна не намалява, каза още президентът. Той посочи, че страната на практика е изразходвала всички налични ресурси. Нуждаем се от помощ - и материална, и финансова. Необходимо е и оборудване, за да се справим с това предизвикателство, каза още Иванов и уточни, че за службите се изразходват всеки месец по около два милиона евро.


Само за последните пет месеца тази сума е 5 милиона евро. В тази сума не влизат разходите за медицинско обслужване и други услуги. "Очевидно е, че това нещо ще продължи. Страната ни ще трябва да се адаптира, защото се намира в най-бързия коридор. Това е послание и към ЕС, който до известна степен е водил погрешна политика по отношение на интеграцията. Ако Македония и Сърбия бяха част от ЕС, щяхме да се справим много по-лесно с този проблем", каза още Иванов и поясни, че до този момент не е получена никаква помощ от ЕС.