25 000 тютюнджии отиват в сивия сектор, ако вдигнат осигуровките

Най-доброто от печата

23-10-2015, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НСИ: Заплатата в бранша е намаляла съответно с 9,3 и с 8% през първите две тримесечия на 2015 г. спрямо същите периоди на 2014 г.

25 000 тютюнопроизводители ще са принудени да отидат в сивия сектор, ако бъдат вдигнати осигуровките им. Това заяви в четвъртък Цветан Филев, председател на асоциацията натютюнопроизводителите. В момента в България имало регистирани 50 000 производители на тютюн. Ако минималните осигуровки бъдат вдигнати със 7,5%, както е последното предложение на вицепремиера Ивайло Калфин, половината от тях щели да бъдат принудени да се дерегистрират, твърди Филев.

Данните на асоциацията показвали, че средно един производител отглежда тютюн на площ от 6 дка. Годишният добив бил в рамките на 1,2 тона. При най-висока цена на продукцията

годишният доход бил около 5800 лв. От него в момента минимум върху 3600 лв. трябвало да се платят осигуровки. Ако те се вдигнат, сумата се увеличавала на над 3900 лв.

Този скок ще принуди хората да не се регистритат като земеделски производители и да продават тютюн на контрабандисти. Те ще платят примерно към 6000 лева на стопанин, а след това ще продадат тютюна на нелегалния пазар за 30 000 лева без да плащат акциз и ДДС, твърди Филев.

В крайна сметка от вдигането на осигуровките хазната щяла да загуби, тъй като, от една страна, половината от производителите щели да минат в сивия сектор, а от друга, продукцията им ще се пласира контрабандно и бюджетът ще се лиши от приходи

от акциз и други данъци. Изчисления показват, че ако близо половината от произвеждания тютюн мине в сивия секор и се използва за направата на цигари, които да се продават нелегалон, това ще доведе до загуба от няколстотин милиона лева годишно.

Държавата можела да загуби стотици милиони левове от това. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, са изпратили и писмо до премиера Бойко Борисов по повод минималните осигурителни прагове за 2016 г.

В него се припомня, че в края на 2014 г. Министерският съвет е приел увеличаване на минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за земеделските производители, в това число и за тютюнопроизводителите, от 240 на 420 лева.

Това доведе до сериозно напрежение в нашия отрасъл, твърди Филев. И допълва, че след преговори и с цел да се облекчи данъчното бреме върху десетки хиляди български семейства, които са самоосигуряващите се регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители, се постигнало съгласие минималните осигурителни прагове да бъдат 300 лв.

Само година по-късно отново се говори за увеличаване на тези прагове, което неминуемо ще доведе до отлив от земеделска дейност и увеличаване на хората, разчитащи на социални помощи, както и преминаване на една известна част от тях в сивия сектор, се казва още в писмото до премиера.

От асоциацията на тютюнопроизводителите искат отговорните институции да покажат държавническо поведение и да вземат правилното решение минималните осигурителни прагове и доходи на тютюнопроизводителите да не бъдат променяни през 2016 г. и да останат 300 лева. Браншовата организация допълва, че в голяма част от най-бедните общини на България единствено може да се отглежда тютюн.

Такива били общини от областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Монтана, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе.

Там тютюнът нямал алтернатива, която да осигурява минималното жизнено равнище на хората. Тези райони били характерни с плитки и нископродуктивни почви, обработвани от дребни и малоимотни стопани. Поради тази причина те не можели да участват по много от мерките и схемите за подпомагане в земеделието.

Филев уточни, че асоциацията подкрепя първоначалното предложение на вицепремиера Ивайло Калфин и е против вдигането на осигуровки и в производството и търговията с тютюневи изделия.

И посочи, че компанията, която изкупува по-голяма част от тютюна, е “Булгартабак” и вдигането на осигуровките ще засегне дейността й, което ще се отрази директно и на производителите на тютюн.

Домусчиев: КРИБ е против повишението на праговете

КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г. Първоначалният вариант предвиждаше от увеличението да бъде изключен тютюневият бранш, но той отпадна.

Предложението за вдигане на осигурителните прагове не е дискутирано с работодателите, заяви Домусчиев. Според него не може да се прави такова предложение без предварително обществено обсъждане. Имаме чувството, че г-н Калфин е назначен на работа в някой от синдикатите, щом като сам решава да вдига осигурителните прагове, допълни Домусчиев.

Председателят на КРИБ каза още, че работодателите ще искат предложението да бъде обсъдено публично с всички заинтересовани страни.

Относно осигуровките в тютюневия бранш Домусчиев уточни, че в производството на цигари минималните заплати са в пъти по-високи от минималната за страната и вдигане на осигуровките там нямало да донесе повече приходи за бюджета.

“Булгартабак”: Стига експерименти на гърба на бизнеса

Призоваваме да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес. “Булгартабак” е един от най-големите данъкоплатци в България.

Всяка година внасяме близо 800 млн. лв. данъци. Ние сме и един от най-големите работодатели. Плащаме социалните осигуровки върху база, която е пет пъти по-висока от минималните осигурителни прагове, а за нас работят около 5200 души. Работещите в групата имат доходи, многократно надвишаващи минималния осигурителен доход. И няма нито един служител, който да е осигуряван на минималния праг.

Обръщаме се към всички политици и им припомняме, че тяхната роля е да допринесат за изграждане на стабилна законодателна среда и икономика на светло, а не да правят опити да изкарват политически дивиденти за предстоящите на 25 октомври местни избори.

Калфин: По молба на премиера увеличавам минималния доход със 7,5%

Минималните осигурителни доходи в преработката и производството на тютюневи изделия ще бъде увеличен със 7,5% по молба на премиера Бойко Борисов. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Преработката на тютюн и производството на тютюневи изделия остана единствения бранш без увеличение на праговете преди седмица. Тогава Калфин обясни, че е решил да не вдига осигуровките, защото за първите 6 месеца на годината в бранша има намаление на заплатите и на заетите, а през 2014 г. има и загуби.

Според данни на НСИ заплатата в тютюневия бранш е намаляла съответно с 9,3 и с 8% през първите две тримесечия на 2015 г. спрямо същите периоди на 2014 г.

“От представената логика е очевидно, че предложението ми беше направено на принципна основа, след анализ на проведените преговори между синдикати и работодатели и на икономическите показатели на секторите, в които е имало диалог, но не и крайно споразумение. Като министър в българското правителство, аз съм убеден, че принципите не трябва да се променят, в зависимост от това кой е собственик или има интереси в тютюнева фабрика, ВЕИ или пенсионен фонд. Принципите и законите са за всички”, обяви Калфин в специално изявление, след като премиерът Бойко Борисов му се скара, че фаворизира един бранш.

Засегнати от това увеличение ще са 3196 души, които работят в преработката на тютюн, показват данните на НОИ.

Тези осигурителни прагове обаче не важат за тютюнопроизводителите, т.е. хората, които отглеждат тютюн. За тях минималният осигурителен доход също ще бъде увеличен от 300 лв. през 2015 г. на 330 лв. през 2016 г. Тютюнопроизводителите се осигуряват на същия минимален доход като останалите земеделци, обясниха от социалното министерство. Те обаче не плащат пълния размер на осигуровките, а само за смърт, инвалидност и пенсионна.