Мащабна операция срещу купувачи на гласове и трафиканти тече в момента

Политика

23-10-2015, 10:33

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви премиерът в тв диалог за горещите теми на деня и обеща празнични надбавки за пенсионерите

В ход е мащабна операция срещу купувачите на гласове на местния вот и трафикантите на хора. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Акцията е започнала в 6 часа сутринта и обхваща територията на цялата страна.


"Над хиляда души трябва да бъдат задържани. Така ще гарантираме честни избори. Разбира се, разследването тече от известно време, защото не можем да ги задържим без основание, това не е някакво беззаконие", но ще стигнем до край, каза премиерът Борисов.


Той коментира и думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който преди дни намекна, че слабото представяне на управляващите на местните избори може да разклати коалицията. "Изборите са състезание да се покаже кой кой е, колко е силен. Ако те подкрепят 1 млн. души имаш една тежест, ако са 100 хил. – друга, ако 500 човека – трета", заяви премиерът.


"Местан прави заявка, че ако се представим слабо на изборите, ще ни атакуват, ще атакуват коалицията. При нас обаче този въпрос не стои, защото няма значение кой как ще се представи по отделно. Важно е цялата коалиция да се представи добре на изборите, за да не може опозицията да ни атакува, с вотове на недоверие, с предсрочни избори и т.н. Местните избори винаги са повличали крак, ако се представиш добре, ще управляваш стабилно", заяви Борисов.


Той призова хората да гласуват на референдума и отхвърли твърденията, че ГЕРБ са причина да отпаднат два от въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев. "Не може все ние да сме виновни. С Плевнелиев сме в прекрасни отношения, подкрепяме го и призовавам всички да гласуват на референдума", каза премиерът.


Бойко Борисов се надява да не се правят внушения, че изборите няма да бъдат честни.
ГЕРБ не са давали пари за местния вот, дори не са плащали на телевизии за платени репортажи, твърди премиерът. "Надявам се в някое село да не се подведат, защото не са ни нужни такива гласове. Дори заплашвам моите депутати да не се подведе някой, защото има много села и паланки. От едно село може да стане такъв проблем, така да ни оцапат", каза Борисов.


Той коментира и лидера на партия "Солидарност" Христо Младенов, който заплаши журналистката от Нова телевизия Вероника Димитрова след разследващ репортаж за измамници от Варненско. "Вчера щяха да го приберат, но той има имунитет въпросния господин. Но ще му бъде поискан имунитетът. Това, че е казал, че ме подкрепя – можеш да подкрепяш, когото си искаш. Аз пък подкрепям "Реал" Мадрид. Ние нямаме нужда от такава подкрепа", каза Бойко Борисов.


Пенсионерите ще бъдат зарадвани с коледни и великденски добавки, съобщи още премиерът. "За Коледа ще има по 40 лева допълнително за най-бедните пенсионери", каза Борисов. Сметките показват, че за това ще са необходими близо 51 млн. лв., съобщи финансовият министър Владислав Горанов в четвъртък. По негови думи коледни добавки ще вземат всички пенсионери с пенсии до 300 лв., колкото е прага на бедността.
"Добавки към пенсиите ще има и за Великден", каза още Бойко Борисов.


За случая с граничаря, който застреля нелегален имигрант край град Средец, Борисов заяви, че той не е нито герой, нито убиец. "Той е просто човек, който си е свършил работата. Малшанс е, че е загинал човек", каза премиерът.


"Много хора ме упрекват, че по време на управлението на ГЕРБ, КТБ се е разраснала. Аз много пъти съм казвал, че ако ние не я бяхме подпрели, както и подпряхме и други български банки, тя щеше да се срути още тогава и щеше да нанесе големи щети. Пламен Орешарски и Петър Чобанов са виновниците, които трябва да понесат наказателната отговорност за това, което се случи с КТБ", коментира още Борисов.

 

Борисов коментира и промените в законодателството, подкрепени от депутати от ГЕРБ, заради които се постави под въпрос бъдещето на Йордан Бакалов като шеф на служба "Военно разузнаване".
"Имаме един депутат-адмирал, който става за този пост. Той не е по-лош от Бакалов, но депутатите така го направиха, че ме ядосаха и затова призовах президента Росен Плевнелиев да наложи вето на закона. Става дума за Пламен Манушев", заяви Борисов.