80 000 лева обезщетение за поразено от ток дете

Това присъди състав на Окръжния съд в Стара Загора

Електроразпределителното дружество ЕВН да плати обезщетение от 80 хиляди лева на 13-годишния Коста Б. от Раднево, който пострадал от електрически ток на 30 септември 2010 г., това присъди състав на Окръжния съд в Стара Загора. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Момчето, което тогава било на 8 години, било покосено от токов удар по време на игра. То се качило върху камион, изоставен в района на сервитута на отклонение на въздушен електропровод, собственост на ЕВН и така достигнало близо до жиците, по които протичал ток. Образувалата се волтова дъга причинила изгаряния от 13 процента по тялото на детето, наложило се да му ампутират пръст от лявата ръка и пръсти от двете ходила на краката. Така Коста, обещаващ състезател по борба, останал инвалид за цял живот, а ТЕЛК му признал 92 процента увреждане и нужда от чужда помощ.

Според съда дружество ЕВН не е обезопасило сервитутната зона на електропровода, като не е отстранило оттам изоставения камион, с което е нарушило закона и създало условия да се случи трагедията. Не са присъдени изцяло исканите от бащата на детето общо 120 хиляди лева обезщетение, тъй като съдът е приел, че с поведението си изоставеното в онзи момент без родителски контрол дете също е допринесло да се случи нещастието с него.