Нормален старт на изборния ден, с една жалба

Мисия Бургас

25-10-2015, 09:50

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 13 хиляди полицаи ще са на крак в деня на изборите

Общо 180 880 души имат право на вот за местните избори

Нормално започна изборният ден в община Бургас, съобщи председателят на ОИК-Бургас Елка Стоянова. Всички избирателни секции са отворени навреме в 6.00 ч. и работят. Имаше секции, които не успяха да приемат избиратели да гласуват около 6:20 часа. Председателите на секционните избирателни комисии правиха промени в състава на комисиите, заради неявили се навреме членове. Това ги забави в процедурата. Те трябва да наранят печата, да ударят контролен печат върху протоколите и да сложат подписи върху лентите, които са запечатали урните преди да приемат първите гласуващи.

След 8.00 часа тази сутрин е постъпил един сигнал за нарушение от страна на застъпници в Айтос, че не са с отличителни белези, съгласно изискванията. Вече са изпратени представители на ОИК-Айтос, които да извършат проверка на подадения сигнал. При установено нарушение ще бъде наложена санкция.
Общият брой на секциите тази година е 289, като три са закрити заради недостатъчен брой избиратели. Сред тях  са в затвора и болницата. Общо 180 880 души имат право на вот за местните избори, в това число влизат и 11 души, които са в избирателния списък част 2. Това са чуждестранни лица, които отговарят на условията за уседналост и могат да гласуват.
185 000 души могат да гласуват за националния референдум. Около 250 от избирателните секции са оборудвани с втора тъмна стая, за могат избирателите да гласуват по-бързо. Към момента не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения.
Изборният ден ще приключи в 19 часа, като ако има хора пред секцията, председателите трябва да решат дали да удължат работното време до 20 часа, като събират личните документи на лицата, за да могат те да гласуват. 
Нормално започна изборният ден и в останалите общини в Бургаска област. За сега няма жалби. 
Оказва се, че тази година застъпниците са в пъти по-малко отколкото на предишните избори през 2013 г. В общинската избирателна комисия са постъпили заявления от 2500 застъпници, а при предишните избори са били над 7000.
517 са кандидатите за общински съветници в Бургас. Кандидатите за кметове са 11. Въз основа на данните от предишни избори, близо 1850 граса ще са нужни на една политическа сила да излъчи общински съветник в Бургас.