В украинските избори днес участват 132 партии

Свят

25-10-2015, 14:11

Снимка:

©segabg.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Два града искат отлагане заради драстични нарушения

Общо 237 избирателни секции в Донецка област не отвориха за местния вот в Украйна днес, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Териториалните избирателни комисии в градовете Мариупол и Красноармейск поискаха отлагане заради установени грешки в избирателните бюлетини, липса на достатъчно тъмни стаички за гласуване, незапечатани урни и други нарушения.


"Избирателните секции в Мариупол не отвориха, защото не са получили бюлетини за гласуване. Трябва да се отложи датата на изборите заради установени сериозни нарушения при отпечатването на бюлетините", каза за АФП представителка на избирателната комисия в града. Украински медии обвиняват за проваления изборен ден олигарха Ринат Ахметов, в чиято печатница са били отпечатани бюлетините.


Засега не са взети никакви решения за преместване на датата на местните избори в Мариупол и Красноармейск, съобщи ръководителят на пресслужбата на украинската Централна избирателна комисия Константин Хивренко, цитиран от ТАСС.


Украинските власти са получили 23 сигнала за нарушение на изборния процес.
Украинците гласуват днес на местни избори за кметове и общински съвети, които се смятат за тест за политиката на президента Петро Порошенко, предава АФП.


В изборите в Украйна участват 132 партии. Повечето от тях обещават на избирателите такива промени, които по принцип са от компетенциите на правителството и на парламента, като например повишаване на пенсиите, членство на Украйна в НАТО, намаляване на цените на тока и на природния газ.


Вотът се произвежда в момент, в който рейтингът на прозападния президент Порошенко намалява заради начина, по който той се опитва да се справи с въоръжения конфликт в Източна Украйна и заради липсата на обещаните реформи.


Представителите на бившия режим на президента Виктор Янукович биха могли да постигнат пробив на изборите в ключови русофилски области на Украйна, като Харковска и Днепропетровска. Те граничат със зоните на конфликт. Представителите на бившия проруски режим могат да постигнат пробив и в Одеска област, предупреждават анализатори.