Висока активност в "Младост 3", но много ниска в ромската част на "Левски"

Мисия София

25-10-2015, 15:34

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Сочи репортерско проучване в столицата

Екип на news.bg установи висока избирателна активност в столичния кв. "Младост 3".
В 81 училище "Виктор Юго" потокът от хора, които идват да гласуват, не спира. Сред желаещите да упражнят правото си на глас има граждани на различна възраст, срещат се и много млади семейства със своите деца.


На входа на училището обаче не бе осигурен достъп за хора в неравностойно положение, което създаде проблем за мъж в инвалидна количка. С помощта на околните и на своите придружители той успя да упражни правото си на глас.


Пред news.bg една от гласоподавателките увери, че гласуването изобщо не е било трудно за нея. Дамата се похвали, че е дала своя вот много бързо, тъй като не имало опашка от чакащи. Тя загатна, че е гласувала и на референдума, като запази тайна своя вот. Бюлетината за него е получила заедно с останалите изборни книжа, без да се налага да я иска допълнително.


Доволна излезе от изборната секция и друга гласоподавателка. Тя също разказа, че гласуването е преминало лесно и бързо, е че броят на бюлетините не я е затруднил.


Не липсваха обаче и критики към днешните избори. Ядосан, но все пак гласувал мъж разказа, че го е направил с отвращение. На въпрос от какво е отвратен, столичанинът отсече: „От всички тези хора, които се кандидатират за кметов е и общински съветници!"
Той критикува и самия процес на гласуване, като заяви, че той би бил сложен за повечето хора.


На фона на високата активност в "Младост", в населената с представители на циганския етнос част на ж.к. "Левски" картината е доста по-различна.


В едно от училищата, където се помещават избирателните секции, желаещите да гласуват можеха лесно да се преброят. Председателят на една от секционните комисии разказа, че изборният ден е започнал нормално, протича спокойно, няма нарушения.
"Избирателната активност за момента обаче е ниска", призна той.


Остава въпросът дали и кога ще гласуват избирателите в района. Ако е в самия край на изборния ден, по тъмно, дали няма да е поредният случай на манипулиран вот?