В Жегларци спряха изборите

Добруджанци

25-10-2015, 15:56

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

ОИК -Тервел е поискала удължаване на изборния ден в селото

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Тервел е поискала от Централната избирателна комисия изборният ден в село Жегларци да бъде удължен след 20 часа поради подадени жалби за нарушения, съобщи председателят на ОИК Димитър Костадинов, цитиран от БТА.
В Секционната избирателна комисия в селото тази сутрин са предоставили на явилите се за гласуване граждани по две бюлетини за общински съветници и така гласоподавателите са били лишени от правото си на вот за кмет на община Тервел, се посочва в подадените жалби. ОИК е проверила случая и е дала указания изборният процес да бъде временно преустановен. Избирателната кутия с бюлетините за общински съветници и кметове да бъде отворена и да бъде анулиран вотът, подаден до момента на проверката. След като бъде изготвен протокол от СИК, в който да бъдат отразени действията по дадените от ОИК указания, изборният ден да продължи, се посочва в решението на ОИК.
В нова жалба, подадена от Есен Фикри, представител на местна коалиция, се информира, че в протокола на СИК за анулиране на бюлетините не е посочен броя на гласувалите граждани, липсва и протокол за повторно запечатване на кутията. В жалбата се коментира, че при повторно гласуване на лицата не е сигурно дали СИК ще ги регистрира отново и по каква процедура ще се извърши това. Посочва се още, че част от жителите на Жегларци, упражнили незаконосъобразно вота си, полагат труд в село Карапелит като работният им ден приключва в 20.30 часа и за тях ще бъде невъзможно да гласуват втори път.
От ОИК са изпратили жалбата в ЦИК с искане за удължаване на изборния ден в Жегларци до 22 часа.