92 досъдебни производства за нарушения на вота

Политика

25-10-2015, 15:59

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

135 сигнала са постъпили на телефон 112 за нередности в изборния процес до 14:00 часа

Прокуратурата е образувала 92 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите при провеждането на местните избори и националния референдум на 25.10.2015 г. Данните са актуални към 12 ч. До 10 ч. в събота те бяха 78. Само вчера и днес са разкрити нови 12 случая на купуване на гласове и контролиран вот.

Три лица са с ефективни присъди за лишаване от свобода, като за две от тях наказанието е наложено след одобрено от съда споразумение с прокуратурата. Образуваните към момента преписки са 777.

По всички сигнали за извършени престъпления против политическите права на гражданите се извършват проверки.

Днес главният прокурор поиска от ЦИК още един имунитет на кандидат за кмет- на с. Голямо Ново, Търговищко. След като членовете на ЦИК разгледаха искането на Сотир Цацаров, решиха да снемат имунитета. С това броят на поисканите имунитети на кандидати за кметове и общински съветници става 10.

Изборният процес в страната протича спокойно, гласи съобщение на МВР. До 14:00 часа в изборния ден са получени 220 сигнала за нарушения на изборния процес. Оказано е съдействие на 17 избирателни секции.

Звената на дирекция "Български документи за самоличност" са издали на граждани общо 497 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност.

На телефон 112 са получени 135 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес, които са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки. На откритата линия в Ситуационен център МВР са получени 20 сигнала, съотносими към дейността на МВР.

За сигналите са изготвени телеграми и са изпратени до съответните областни дирекции на МВР за отношение.