Заложници в Арена Армеец: Вътре е ад

Мисия София

26-10-2015, 16:03

Снимка:

©Надежда Гърбова

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Към 13 часа са обработени 700 секции при над 1500 в София

"Кошмар", "По-зле сме от бежанците", "Държат ни като заложници", "Вътре е ад". Така описваха ситуацията в зала "Арена Армеец" членовете на секционните комисии в София на излизане от сградата, в която Общинската избирателна комисия приема изборните книжа, разказва в репортаж вестиник "24 часа".


Хората казваха, че напрежението е ескалирало през цялото време. Имало е опит за палене на чували с бюлетини, който е бил осуетен. Няколко жени са припаднали. Тази сутрин жена е направила епилептичен припадък. Около залата има три линейки, а по информация на хората вътре има постоянно присъствие на лекарски екипи.


"Влязохме в 1 ч през нощта. Излизаме в 13,05", разказа Марияна Михалева, член на секционна комисия в "Красно село"


"Секретарят на нашата комисия припадна. Чакахме 12 часа да ни дойде редът. Компютрите вътре са много малко и обработката става много бавно. Проблем е и, че беше намален броят на членовете на комисиите. Трябваше да сме по 9 души, а бяхме 7. Правят се икономии за сметка на живота и здравето на хората. Ненормална история. Организацията е под всякаква критика. Бил съм в комисия на всички избори, но такова чудо досега не е имало", каза Емил Ракаджиев, председател на секция във "Възраждане".


Около 13 ч в залата били обработили данните от около 700 секции при над 1500 в София. Често изнервените членове на комисиите викали "Мафия" и освирквали членовете на ОИК и екипите на "Информационно обслужване". Имало и много грешки в протоколите.


"Безумно и много тежко беше. Имахме гигантска документация за обработка. А чувалите с бюлетините са тежки като за щангисти. По-младите хора вътре изпушваха от време на време. Напрежението и умората е голямо. В залата има нещо като полева болница. Лекарите рагират моментално и преливат банки на място. Всичко е много сложно и объркано. Масово има грешки. Следващият път и по един математик трябва да ни сложат", разказа жена, която е била секретар на комисия в "Лозенец".


Мъж, който носеше храна на съпругата си, разказа, че тя му се оплакала, че са "по-зле и от бежанците". "Спят по седалките. Дават им стари сандвичи. Стигнали са до номер 700, а тя е 1400", разказа мъжът, който също е бил член на комисия в "Младост", но е успял в 3 ч през нощта да си тръгне от залата.


Постоянно пред залата идват роднини на хората вътре. Носят сандвичи, храна, цигари, вода и лекарства. На членовете на комисиите не е позволено да излизат извън залата. Затова те се струпват пред един от входовете, а близките им предават торбички с храна и напитки на полицаите. Униформените пък ги носят на членовете на комисиите.


"Къде са затворниците? Знаете ли, защото нося храна на един вегетарианец?", попита жена.

"Възрастни жени плачат. Вътре има диабетици, пада им захарта. Хората припадат. Една жена припадна сутринта. Изнесоха я с линейка и после пак я върнаха обратно в залата. Вотът е нагласен. Това не са избори, това не е държава", разказа млада жена, която отказа да си каже името.


"Изборите са нагласени. Направено е така, че да не могат да се преброят резултатите. Синът ми е завършил право и международни икономически отношения. Неговата дъщеря е филолог. Децата са броили до 5 ч сутринта", сподели майка на член на секционна комисия, която също беше дошла да донесе храна.