Участник за държането на кокаин за 1 млн лева обжалва 10 годишна присъда

Крими

26-10-2015, 16:52

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

На Добричкия окръжен съд

На въззивна проверка пред Варненския апелативен съд днес бе 10 годишна присъда на Окръжен съд Добрич (ДОС), произнесена задочно спрямо Живко Желязков, признат за виновен в това, че през м.август 2007 г. в Добрич, в съучастие с Ивелин Ранчев като помагач, умишлено улеснил държането на 4 004.4 гр. кокаин, предназначен за разпространение. Активното вещество /чист кокаин/ в това количество било 3004.1 гр, а общата стойност на дрогата възлиза на 1млн 001 063 лв. Престъплението е останало недовършено в стадия на опита по независещи от подсъдимия причини. Първата съдебна инстанция му е наложила и глоба в размер на 12 000 лева. Желязков вече е бил осъждан 2 пъти, като престъплението, за което получил 10 години затвор е в условията на изпитателния срок на присъда от Районен съд Добрич.

Пресслужбата на съда припомня казуса, обвързан с трафик на кокаин от Централна Америка към Чехия и предназначен за страните от ЕС. Според обвинението, през лятото на 2007 година Желязков предложил на Ранчев, който бил зле финансово, да отиде до град Бърно, Република Чехия и да получи пакет с наркотик, изпратен по пощата от Република Коста Рика. За тази услуга Ранчев щял да получи възнаграждение. Ранчев приел задачата, дал личната си карта на Желязков, а той изпратил данните за самоличността му до Коста Рика. Имало и нает апартамент в Бърно, където Ранчев е трябвало да изчака колета. Лице с неизвестна самоличност изпратил от Коста Рика за Чехия колет, в който били поставени 4 по-малки пакета. Това бил кокаинът с тегло 4004,3 грама, с активно вещество /чист кокаин/ 3004,1 грама. Колетът бил адресиран до Ивелин Ранчев на адреса на наетата квартира в Бърно. Пратката породила съмнения в органите на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с хероин, на който изпращачът бил също от Коста Рика. Органите на Реда в Чехия иззели кокаина и подменили съдържанието на пакета, който Ивелин трябвало да получи. Измислили и схема, по която чрез СРС да проследят получателя на пратката и неговите контакти. В продължение на два дни, след указания на полицията пощенските служители в Бърно размотавали нашенеца от един пощенски клон в друг. През този период Ранчев провел множество телефонни разговори с подсъдимия Желязков, записани от чешката полиция. Чешкото разследване установило, че и двамата българи знаят за съдържанието на пакета, а Ранчев вече сериозно се притеснявал да не го заловят. След като най-сетне колетът бил връчен на получателя, властите в Бърно задържали българина. Година по-късно Областният съд в Бърно осъдил Ивелин Ранчев на 12 години затвор за притежанието на кокаина, изпратен от Коста Рика и предназначен за разпространение. Както в хода както на разследването, така и на наказателното дело в Чехия било установено участието Живко Желязков в престъпната схема, а прокуратурата поискала от българските власти трансфер на наказателното производство. През август миналата година прокурор при ОПДобрич е издал Европейска заповед за арест на Желязков. Подсъдимият бил обявен за международно издирване и от чешките власти, но до настоящия момент не е установен. Процесът и пред втората съдебна инстанция е в отсъствието на подсъдимия. Защитата му обаче иска отмяна на осъдителната присъда и посочва, че ДОС не е разполагал с цялото наказателно производство, водено в Чехия, а само с материали от него. Според адвоката на Желязков, липсата на трансфер на наказателното производство е съществено процесуално нарушение и е основание за отмяна на присъдата на първата съдебна инстанция.

Прокуратурата настоява за потвърждение на 10 годишната присъда и посочва, че Желязков е улеснил Ранчев в извършване на престъплението чрез своето предложение, чрез разясненията във връзка с настаняването му в Бърно, получаването на колета с кокаина, с поддържането на телефонна връзка с Ранчев и указанията, относно получаването на пратката.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.