Заложник в Арена Армеец: Бяхме охранявани като екзотични животни

Мисия София

27-10-2015, 11:38

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

В 19:00 часа днес изтича срокът за окончателен резултат от вота за местна власт

Тази вечер в 19:00 часа изтича срокът, в който Общинските избирателни комисии трябва обявят окончателните резултати от вота за местна власт. 36 часа след края на изборния ден в столичната зала "Арена Армеец" все още има представители на секционните избирателни комисии, които предават чували с бюлетини и протоколи.


Близо 300 души останаха да отчитат бюлетините и протоколите от секционните избирателни комисии. Това разказаха членове на СИК, които излязоха в 7.00 часа тази сутрин от зала "Арена Армеец" след повече от денонощие прекарано на седалките там, съобщи Нова телевизия. "52 часа ни отнеха изборите от неделя, при които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала", разказа един от мъжете.


„Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите", обясни друг член на СИК. "Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души", разказа трети член на СИК.


А хората в залата нарекоха това струпване за отчитане на бюлетини в продължение на повече от 36 часа "безхаберие". Излезлите членове на СИК разказаха пред камерата на Нова, че постоянно са се приемали протоколи, но процедурата вървяла тромаво."Бумащина и безмислени дейности, които могат да бъдат съкратени наполовина", обобщиха те и обвиниха промените в Изборния кодекс за ситуацията, включвайки в това число наличието на преференции в бюлетината.


"При попълване на протоколите, от указанията трудно се разбираше какво точно да се попълват. В "Люлин" в нашата секция бяхме готови около 12-12:30 ч., но тогава стана ясно, че се иска за всички застъпници протоколите да бъдат подписани от всички членове. Забавиха ни принтерите. Приключихме към 2:30-03:00 часа сутринта", оплака се член на секционна избирателна комисия, който също едва тази сутрин успя да излезе от зала "Арена Армеец".


Според сайта на ЦИК към 5:30 часа тази сутрин са обработени 74.98% СИК протоколи в ОИК за кмет на община София. 75.37% са обработените СИК протоколи в ОИК за общински съвет също в столицата. Според резултатите от референдум при обработени 96.65% СИК протоколи в ОИК – 72.57% от пусналите бюлетина одобряват електронното гласуване при провеждане на избори и референдуми, а 27.43% са зачеркнали позиция "не".


Работата в София ще приключи днес, до 2-3 часа, каза тази сутрин говорителят на ЦИК Цветозар Томов. "Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин”, коментира в ефира на НТВ Цветозар Томов.


По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала "Арена Армеец". Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона. "Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията. Комисията не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона”, оправда се Цветозар Томов.