Преференциални изненади, редови партийци набраха пред лидерите си

Мисия Пловдив

27-10-2015, 17:01

Снимка:

capital.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Имам ще е съветник в пловдивската община за пръв път

Настоящият кмет на "Тракия" Костадин Димитров от ГЕРБ, който е на балотаж за втори мандат, е събрал повече гласове с преференция от лидера на партията и настоящ кмет и кандидат за втори мандат Иван Тотев, научи Дарик радио. Димитров, който е 3-ти в листата за общински съветници на ПП ГЕРБ, които участваха на изборите с бюлетина №3, има 2724 гласа, а Тотев 1829. Въпреки това Димитров не измества началника си от първото място, заради правилото, според което, за да бъде изместен водачът на листата, то другият трябва да има 50%+1 гласа от общия вот за съответната партия.


Голямата изненада обаче се оказа бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски, който на тези избори се яви в листата на ГЕРБ под номер 24. Благодарение на преференциалния вот от 478 души, Гърневски изпреварва 20 човека от листата на ГЕРБ и влиза в общинския съвет като 3-ти, а ако Иван Тотев и Костадин Димитров спечелят балотажите за кмет и за районен кмет, то тогава Гърневски има шанс дори да оглави листата на партията.


Симпатизантите на Коалиция за Славчо Атанасов, която се яви с №24 на изборите също са гласували преференциално и изстрелват напред 24-тата в листата за общински съвет Нина Гьошева, която е събрала с около 200 гласа повече от самия Атанасов.


БСП с №5 на изборите, също не е подмината от преференциалния вот и там 5-ят в листата Ангел Иванов събира 562 гласа, което е с около 160 повече от лидера Георги Гергов. 6-ят в листата Николай Радев също има преференциални гласове, изтрелващи го напред, което ще доведе до разместване в челните места и вероятно 2-ят в листата хирургът проф. Красимир Муржев ще остане извън местния парламент. Кои съветници от БСП ще станат част от новия общински съвет зависи от решението на Гергов, което ще стане ясно в четвъртък.


Заради преференциалния вот, размествания ще има и в листата на Здравко Димитров. За първи път в най-новата история на Пловдив бивш имам ще бъде общински съветник в града. Става въпрос за Хайри Мурад, който е под № 8 в листата на Здравко Димитров, но става съветник благодарение на преференциалния вот, който го нарежда на 3-то място.


Най-много преференциални гласове в коалицията - 649 има Коста Хаджиев, който е 19-ти в листата, какъвто е и номерът на бюлетината, с която Здравко Димитров се яви на изборите, подкрепен от Реформаторския блок.


Точно 22 244 гласа е разликата между кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Тотев и опонентът му на балотажа Славчо Атанасов. Това сочат окончателните данни при 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии с избирателна активност 43,77%. Двамата имат съответво 47 752 и 25 508 гласа, което прави 39,55% за първия и 21,12% за втория.


На трето място се нарежда Дани Каназирева с малко под 14% и с близо 17 хиляди гласа. След нея е Здравко Димитров, който има почти 11% или почти 13 хиляди гласа. Лидерът на социалистите Георги Гергов е събрал 7,19% или малко над 8 600 гласа.

С най-малко гласове сред кандидатите за кмет на Пловдив е Христо Алексиев от "Нова алтернатива", който е събрал 308 гласа.