Моряшката книжка не е документ за самоличност

Животът

28-10-2015, 09:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Алармират от Морска администрация

Зачестили са случаите на проблеми с наши моряци, свързани с представяне на „Моряшка книжка“ при извършване на гранични контроли. Това отчитат от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. От администрацията коментират, че са налични и случаи, при които български морски лица са задържани и са налагани глоби на капитаните на корабите и моряците, пише maritime.bg.

В действителност поведението на граничните контролни органи са правомерни поради факта, че българската „Моряшка книжка“ не е документ за самоличност. Тя служи само за документиране на плавателния стаж на моряка по отношение типа на кораба, на който е работил, данни за кораба и продължителността на този стаж„, подчертават от ИАМА.

Български документ за самоличност и едновременно документ издаван за целите на Конвенция №108 на Международната организация на труда е „Моряшкия паспорт“. Той се издава, за да послужи на моряка безвизово да влезе, излезе и премине през територията на държава, страна по Конвенция №108.

С цел да не бъдете обект на наказания от страна на граничните власти, причина за забавяне на корабите, на които плавате и да не създавате предпоставки за отказ да бъдат наемани български моряци на работа, винаги носете със себе си своя Моряшки паспорт„, съветват още от администрацията.