Шарката върлува в Бургас: Броят на болните скочи двойно

Животът

28-10-2015, 11:17

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

България е единствената страна в Европейския съюз, в която не се слага ваксина срещу варицелата

Бум на варицела и скарлатина отчитат районните здравни инспекции в цяла България. Двойно за седем дни е скочил броят и на заразените от варицела и скарлатина в Бургас. Заболелите са 17 за седмица. Най-висок е пикът на шарката в Старозагорско - общо 36 случая за по-малко от седмица. Децата в повечето села в областта са засегнати от заразата.
Най-много са случаите в самия град, както и Казанлък, Овощник, Розово, Енина, Бузовград, Копринка и Хаджи Димитрово. В Бургас за седмица разболелите се са 17. Към момента Видин и Видинска област, Благоевградско, Ямболско и Сливенско са най-чисти от инфекцията. Там инфектираните със скарлатина и варицела са единични случаи.
Такава висока заболеваемост не помним от десетилетия, коментира пред „Монитор" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница в столицата и допълни, че особено варицелата е много силно заразно заболяване. Само от началото на годината до момента от нея са заболели 30 хиляди деца и възрастни, докато през цялата 2014 г. те са били 22 хиляди души, посочи лекарят. 
България е единствената страна в Европейския съюз, в която не се слага ваксина срещу варицелата. Това е обяснението на водещия инфекционист д-р Атанас Мангъров за голямата заболеваемост от шарка в страната. По думите му тя не се внася у нас, тъй като не е регистрирана по българското законодателство Така, българчетата остават най-уязвими срещу варицела на континента. Ваксината е задължителна в Германия, Гърция, Италия, части от Испания, а в останалите страни е препоръчителна и се доставя по заявка на родителите от аптекаря или педиатъра. Дори в съседна Сърбия и Хърватия човек може да си я поръча за детето.
Д-р Мангъров обаче предупреди българските родители да не си правят труд да я внасят от там, тъй като ваксината е жива и за транспортирането и съхранението се изисква определена температура. Водещият специалист припомни, че за разлика от хлапетата, възрастните я карат много тежко, като инфекцията може да удари тежко белите дробове и да докара смъртоносен мозъчен енцефалит. Към проблема с варицелата се прибавя и този със скарлатината, която джипитата често пъти объркват с други вирусни инфекции и ги тъпчат ненужно с антибиотици, разказа още д-р Мангъров.