Микробус блъсна автобус с ученици, шофьорът загина

Шестте деца са невредими

Товарен микробус "Мерцедес 110D-Вито" с търговищка регистрация се удари в училищен автобус, шофьорът на немската кола почина на път за болницата, съобщиха от полицията в Търговище. Шестте деца в автобуса са невредими, пише "24часа". Инцидентът станал на пътя между селата Великденче и Горско село в община Омуртаг към 17,20 часа във вторник. На ляв завой шофьорът на буса Д.Д., на 40 години от Омуртаг, загубил контрол над собствения си товарен автомобил и се блъснал в лявата страна на идващия насреща му ученически автобус "Отойол", собственост на община Омуртаг. Раненият шофьор на микробуса починал на път за болницата, единият от спътниците му, на 49 години, е настанен със счупен ляв крак в търговищката болница. Третият в буса е невредим. Мъжете се връщали от омуртажко село, където копаели кладенец.
"В момента на удара в училищния автобус е имало 6 наши ученици. Те са стояли отзад и не само, че не са пострадали, но дори и не са разбрали какво е станало", каза пред "24 часа" днес директорката на прогимназия "Акад. Даки Йорданов" в Омуртаг Теодора Витова, чийто възпитаници са децата. Тя била веднага уведомена за катастрофата и пристигнала намясто.
"С този автобус след учебните занятия се прибират учениците ни от селата Великденче, Горско село и Змейно. Във Великденче слязли 10 деца, останалите продължили - 4 са от Змейно и 2 - от Горско село. Инцидентът станал на влизане в Горско село. Когато отидох намясто, изведохме и успокоихме децата. Днес, сряда, те са отново на училище, с тях работят психолог и педогогическият ни съветник", обясни директорката.
Пристигналите на мястото на катастрофата пътни полицаи били озадечени, че микробусът нямал спирачен път. По-късно станало ясно, че починалият шофьор Д.Д. получил инфаркт по време на движение и той станал причина да изгуби контрола над колата си. Шофьорът на училищния автобус Х.Х., на 35 години от село Камбурово, също не е пострадал. Пробата му за алкохол е отрицателна.
По случая е образувано досъдебно производство.