Отлагане на балотажа със седмица искат от печатницата на БНБ

Политика

28-10-2015, 13:55

Снимка:

©БНБ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Нямало да насмогнат да напечатат и доставят бюлетините поради забавяне на образците от ОИК

Вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно - на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок, съобщи "24 часа". Писмо с такава настоятелна молба са изпратили от печатницата на БНБ и подизпълнителите до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.


Аргументът на печатницата на БНБ и петте печатници подизпълнителки е, че има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства. Последният срок, предвиден в закона за това, е бил полунощ на 26 октомври.


До 11 часа на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците, които са работили на денонощен режим. Това обаче е само около 1/3 от очакваните около 1700 балотажа в цялата страна. В момента печатниците не работят поради липсата на одобрени за печат бюлетини, пише в писмото.


Затова печатниците не гарантират, че ще могат в срок да отпечатат и да транспортират необходимото количество бюлетини. Притеснителен за тях бил и фактът, че е има отпечатани вече бюлетини за втори тур, които след това ЦИК блокирала и ще се наложи повторното им отпечатване.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен