Вълкът в спектакъла "Трите прасенца" уплаши децата предпремиерата

Добрич Лайф

28-10-2015, 14:10

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Постановката е дело на екип от Констанца

Вълкът в спектакъла "Трите прасенца", поставен на сцената в Добрич от екип на кукления театър в румънския град Констанца, уплаши българските деца и героят ще бъде "коригиран". Постановката, чиято предпремиера "премери" реакцията на малките зрители днес, е част от проект за партньорство между двете театрални трупи, съобщи директорът на Държавния куклен театър "Дора Габе" Петър Петков на пресконференция, цитиран от БТА.
Театралът коментира, че между двете школи в кукленото изкуство - в България и Румъния, най-очевидната разлика е в сценографията. На българската сцена декорът е по-стилизиран, разчита повече на асоциативността на децата, а румънската сценография отправя по-директни внушения, каза Петър Петков. Затова, по думите му, за премиерата на "Трите прасенца" утре най-малкото ще бъде увеличена дистанцията между Лошия вълк и първите зрители.
Ще отнемем детайли от маската на Вълка, за да бъде по-малко страшен, съгласен е румънският режисьор Джео Балинт. Най-истинско кукленото изкуство е в Източна Европа и за мен е много любопитно да почерпя опит и в България, каза постановчикът, който е режисирал спектакли във Франция, Италия, Норвегия, Дания.
Автор на сценографията на "Трите прасенца" е Лика Гергилеску, а на музиката Дан Балан. Ролите се изпълняват от актьори в добричкия театър.
След премиерата през септември в Констанца на пиесата "Слънчев лъч", поставена от Петър Петков, двете театрални трупи обмислят да разменят гастроли, а през идната година - да поканят българчета и румънчета на общ спектакъл.