ДБГ иска повторно преброяване на префернциите

Животът

28-10-2015, 15:20

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

29 от ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас

Отделно от това има сигнали, че СИК не е преброила и не е отразила на втория лист от протокола

Кандидатът за общински съветник Стоян Грозев от листата на Реформаторския блок /член на Движение "България на гражданите"/ е подал жалба до ОИК за неотчетени преференции в СИК-ове. Стоян Грозев беше регистриран в листата на Реформаторите под №7.
В жалбата се посочва конкретен случай в СИК 182, в която не са обявени преференциите, а на застъпниците се дава готов протокол, без да могат да сравнят дали това е така. В  качеството си на кандидат за общински съветник в края на изборния ден той поискал повторно преброяване. Получил отказ с мотива, че "бюлетините вече са запечатани и протоколът оформен". 
В СИК №№ 20, 34, 114, 95, 181, 186 – след приключването на изборния ден, от наблюдатели и застъпници също са получени сигнали и обаждания, че поради една или друга причина не се броят и обявяват преференции. 
В СИК № 141 по настояване на наблюдателя Анка Джендова е направено повторно преброяване, след което се установява преферинциално гласуване за КП „Реформаторски Блок”, неотразено преди това в протокола. Отделно на наблюдателите и застъпниците не са предоставени подпечатани и подписани протоколи.  
В СИК №№ 156,150,78,273,224,275,134,147,274,47,193,157,70 изобщо не е отчетен преференциалният вот за нито една партия и  коалиция. 
Отделно от това има сигнали, че СИК не е преброила и не е отразила на втория лист от протокола преференциите за кандидатите за общински съветници.
Поради това Грозев настоява СИК да направи повторно преброяване на преференциите. Отказът означава грубо нарушение на конкретни членове на изборния кодекс.
В коментар за BurgasNews лидерът на партията Живко Табаков заяви, че "всеки кандидат има право да поиска повторно преброяване при сигнали за нарушения. Стоян Грозев е наш член и аз като председател на партията съм длъжен да го защитя. Не мога да кажа дали ще бъда засегнат при повторно преброяване или не, но истината трябва да бъде казана. Не може заради неотчетени преференции да се вреди на кандидатите за съветници". Жалбата е входирана в ОИК и изпратена до ЦИК.
Припомняме, че РБ пусна искания за повторно преброяване на преференциите в столицата, Ст. Загора, Смолян и други градове.