Старозагорският съд отказа да даде мъжко име на жена

Крими

28-10-2015, 17:41

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

В молбата си до Темида Я.Т. твърди, че живее с друга жена, имат дете, което й вика тате

Районият съд в Стара Загора отказа да даде мъжки имена - собствено, бащино и фамилия, на жена с инициали Я.Т., която в молбата си до Темида твърди, че от 11-годишна вече се чувствала мъж, пише "24 часа". Макар жената да живее на семейни начала с друга жена и да изпълнява ролята на мъжа в това съжителство, както е обяснено в исковата молба, законът не позволява промяна.


"Българското законодателство разграничава два пола на лицата - мъжки и женски, което разграничаване е в съответствие с действително съществуващите полови органи. Не съществува друг признак, въз основа на който да се приеме, че едно лице от женски пол, поради наличието на т.нар. "транссексуално състояние" принадлежи към противоположния - мъжки пол", пише съдът в мотивите си.


Старозагорката обяснява, че не само се чувства мъж, но преди година е започнала и операция за промяна на пола в пловдивска клиника, като е премахнала по собствено желание млечните си жлези и паремхимната тъкан. Женските й имена обаче били пречка да продължи със следващия етап от хирургическата корекция на пола й. Освен това личните й документи с женски имена в тях създавали на ишцата емоционален дискомфорт и сериозни проблеми, защото всички я възприемали като мъж.


В хода на съдебното дирене дори станало ясно, че жената има 5-годишно дете с партньорката си Е.П., заченато чрез медицинския метод инсеминация от донор, т.е. дарение на сперма от мъж. Детето възприемало Я.Т. като свой баща и се обръщало към нея с "тате".


Решението на Районния съд в Стара Загора подлежи на обжалване пред Окръжния съд, а жената щяла да продължи съдебната си битка, за да получи по съдебен път желаните от нея мъжки имена Янко Ганчев Танчев.


Назначеното по делото комплексно психолого – психиатрично освидетелстване установило, че молителката не страда от психично заболяване, което прави възможно осъществяването на хирургическа намеса за корекция на пола. Тя разбира свойството и значението на акта, който желае да осъществи и е в състояние да предвижда последствията в дългосрочен аспект.


"Налице е същински транссексуализъм с осъзната и постоянна идентификация с противоположния пол", казват още експертите.