VTB продава БТК в спешна сделка

Портфейл

29-10-2015, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българското правителство може да блокира със свои решения предстоящата сделка, но може и да я разреши

Руската банка VTB Capital е наела консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на БТК. Това съобщи самата инвестиционна банка, цитирайки своя изпълнителен директор Ник Хът, пише в. "Труд". От своя страна бившият финансов министър Милен Велчев, който в момента е изпълнителен директор на VTB Capital в България, заяви пред Ройтерс, че се надява процесът да приключи бързо. Велчев е и член на надзора на БТК.
VTB Capital е един от акционерите в БТК, като притежава 33% от капитала й, но има право да продаде цялата компания. Причината е, че тя е заемодател на телекома и БТК в момента й дължи към 185 млн. евро. 35 млн. евро от тази сума са лихвите върху главницата по заем от 150 млн. евро, който бе отпуснат на БТК през ноември 2013 г. с посредничеството на руската банка. Едно от условията по заема беше той да бъде върнат до 22 май 2015 г., а това не е станало. За обезпечение по кредита бе определена регистрираната в Люксембург компания „Inter V“, която държи 100% от БТК и която всъщност се продава в момента.
"Уверени сме, че ще възстановим цялата ни дължима сума. БТК има стабилен бизнес, със солидни финанси и здравословен счетоводен баланс", е казал Милен Велчев пред Ройтерс.
В съобщението на VTB не се казва коя е консултантската компания, но се определя като една от четирите най-големи в света. Не се казва и какви са сроковете за подаване на офертите. Според вестник „Капитал“ става въпрос за „Ernst and Young“ и сроковете всъщност са отминали, като са получени 4 оферти.
Сделката за БТК обаче се усложнява от това, че акциите на люксембургското дружество „Inter V“ са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската. Така държавата се опитва да вземе активи на ексбанкера Цветан Василев, с които поне донякъде да се овъзмезди за дупката от 3,6 млрд. лв. в бюджета, която трябваше да запълни след фалита на КТБ. Василев чрез фирмата си „Бромак“ държи 43% от БТК.
Право и ред
Българското правителство може да блокира със свои решения предстоящата сделка, но може и да я разреши. Причината е, че две правителствени институции са наложили запор върху акциите, които люксембургското дружество Inter V притежава в БТК. Единият иск е на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която наложи запор върху всички притежавани от люксембургското дружество акции в БТК. Искът е на стойност 963 млн. лв. Преди това запор бе наложен и от страна на данъчните. Според неофициална информация сделката може и да бъде разрешена от правителството срещу 120 млн. евро, които да се платят на държавата. Само тогава институциите ще вдигнат запорите.