Сирийски монаси донесли мощите на Йоан Кръстител

Туризъм

29-10-2015, 11:14

Снимка:

снимка, darik

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Погребение без аналог озадачи археолозите на остров Свети Иван

Гробницата на двамата монаси е открита при проучване на терена северно от олтарната част на базиликата

Два скелета на мъже, а върху единия - скелет на овца, са открили археолози от екипа на проф. Казимир Попконстантинов на остров Свети Иван преди края на археологическия сезон, съобщи професорът за BurgasNews. Предполага се, че това са сирийски монаси, които са донесли на острова мощите на Св. Йоан Предтеча. Възможно е единият от тях да е Тома, за който се смята, че е донесъл мощите на Йоан Кръстител на остров Св. Иван.
Гробницата на двамата монаси е открита при проучване на терена северно от олтарната част на базиликата, датирана от края на IV и началото на V в. Разкрита е на дълбочина 3,50 м от съвременния терен. Тя е с размери 2,80 на 1,80 м е изградена едновременно с базиликата. подът и стените са облицовани с керемиди. Двата скелета са положени на 40 см един от друг. Открити са и близо 40 железни гвоздея от скрепването на дървените ковчези, в които са били. След направен антропологичен анализ от гл. ас. Виктория Русева става ясно, че в северната част е погребан мъж на възраст между 50-60 г, а в южната - мъж на 45-50 г. 
25 см над погребания по-млад мъж е открит скелет на овца. Археолозите предполагат, че гробницата и първата базилика на острова са изградени едновременно и са разрушени от силно земетресение. Заедно с тях най-вероятно са разрушени и останалите манастирски сгради. Тогава над единия гроб е направено и приношението на овцата.

Костен материал от двамата монаси ще бъде изследван в Оксфорд и Копенхаген - в лабораториите, извършили изотопен и ДНК анализ на откритите мощи на св. Йоан Предтеча през 2010 г