Украйна забрани руският сериал „Бригада“

От август 2014, Украйна е забранила почти 400 руски филми и сериали

Държавната агенция за кино на Украйна (Госкино) анулира лицензите на руските телевизионни сериали "Бригада" и "Улиците на счупени лампи 5", се съобщава на официалната страница на Министерството във Facebook.

Под "ефирно ембарго" са още пет сериала "Синдромът на дракона", "Само за теб", "Историята на пилота", "Конвой PQ-17" и "Селото". Освен това в черния списък на Госкино се оказаха и два пълнометражни филма - "Ние от бъдещето" и "Ловът на пиранята".

Законът за изменение и допълнение на някои от документите за защита на информационното теле и радио пространство на Украйна влезе в сила на 4 юни. В него се казва, че в Украйна са забранени филми, които "популяризират органите на държавата агресор."

Държавната комисия за кинематография вече забрани излъчването на 162 филми и телевизионни сериали, които са произведени в Русия от 1 януари 2014 година. Що се отнася до филми и телевизионни сериали, издадени преди това, те ще бъдат прегледани от специален консултативен съвет по въпросите на ппропагандата на руските силови структури.

Общо, от август 2014, Украйна забрани близо 400 руски филми и сериали. В това число "Снайпер", "Марш-бросок", "Служу Отечеству", "Господа офицеры", "Туман", "Брат-2", “Спецназ”, “Поддубный” и “Белая гвардия”.