Кери за срещата във Виена: Надявам се да намерим път напред, но ще е трудно

Свят

30-10-2015, 14:08

Снимка:

©БТА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безпрецедентна среща за Сирия започна във Виена

Представители на близо 20 държави, вкл. и Иран, преговарят днес за кризата в Сирия

Високопоставени представители на близо 20 държави ще участват в днешната среща, посветена на намирането на политическо решение на кризата в Сирия. За първи път в тези разговори ще участва и Иран. Ще бъдат представени САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Ирак, Ливан, Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Германия, Франция, Италия и Великобритания. Ще участват още специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.


Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че на международните преговори за Сирия във Виена днес може да бъде постигнат напредък в търсенето на политическо решение на конфликта, но призна, че това ще е много трудно. "Имам надежда. Не мога да го определя като оптимизъм, но се надявам, че можем да намерим път напред. Ще е много трудно", каза Кери, цитиран от БНР.


"Конфликтът в Сирия ще продължи с години, ако международната общност не предприеме действия за неговото уреждане", предупреди преди началото на преговорите британският министър на външните работи Филип Хамънд. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна тази сутрин с египетския си колега Самех Шукри. Сирийското правителство и опозиционни групи няма да бъдат представени на преговорите във Виена.


Форумът във Виена ще се състои на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия, която продължава повече от четири години и отне живота на над 250 000 души.