МС одобри параметрите на Бюджет 2016 година

Политика

30-10-2015, 14:25

Снимка:

©МС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Новият размер на линията на бедност е 300 лева

Министерският съвет одобри параметрите на бюджета за 2016 година.
Правителството определи нов размер на линията на бедност. Тя ще е 300 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с настоящата година. Днес изтича срокът, в който бюджетните закони трябва да бъдат внесени в парламента.


Догодина ще има повече пари за заплати в част от министерствата и техните структури – например приходните агенции и за социалните работници. В същото време ще се промени начинът на формиране на заплатите на магистратите, което предизвика острата им реакция. По сектори – повече пари ще има за образование и здравеопазване, както и за отбрана и сигурност.


Въпреки че тази година ще завърши с по-голям от очаквания дефицит, финансовото министерство прогнозира догодина той да бъде свит до 2% от брутния вътрешен продукт. Дупката в хазната отново ще бъде финансирана през нов дълг, като догодина може да вземем максимум 5,3 млрд. лева нови заеми. Икономиката ни трябва да отбележи ръст с 2,1 на сто.


Вчера бюджетът за догодина, през който се прави актуализация и на тазгодишната финансова рамка, бе разгледан от социалните партньори. Парите за НЗОК и общественото осигуряване също бяха коментирани в Тристранния съвет.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"