Проект свързва пистите на Пампорово и Чепеларе

Мисия Пловдив

30-10-2015, 16:09

Снимка:

©zora-pamporovo.com

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Обединението ще създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км бяло трасе

Инвестиционен проект за свързването на Пампорово с пистите на център "Мечи чал" в Чепеларе е подготвен от "Пампорово" АД. Това обединяване на Пампорово и Чепеларе ще създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване чрез лифт на двете ски зони в момента е във фаза на административни процедури, съобщи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, цитиран от нюз.бг.


Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти.
Според предвижданията на инвеститорите обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития.


"Мечи чал" разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето "Мечи чал - 1" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.


Около две трети от туристите в Пампорово през последните години са от балкански страни. Гръцки, турски, македонски, сръбски, румънски ваканционни групи и български туристи са основните посетители на разположения в Родопите планински курорт.


Повечето са от съседните балкански страни и са неорганизирани туристи, а промяната в туристическия пазар след финансовата криза в Европа очертава като тенденция предпочитанията към резервации в последния момент.