Астероид доближава Земята днес

Свят

31-10-2015, 09:21

Снимка:

sciense,actualno.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В близките 3 години той няма да се удари в Земята

Астероид, който е обявен за потенциално опасен, ще се доближи до Земята на разстояние, което е малко по-голямо от това между нашата планета и Луната. Той ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл, съобщиха от НАСА.

Астероидът е наричан Голямата тиква заради факта, че ще прелети близо до земята на Хелоуин. Техническото му название е TB145. Тази вечер ще бъде най-близо до Земята - на 486 000 км, което в космически мащаби е съвсем наблизо. Блясъкът му ще достигне 10-та звездна величина и ще бъде видим дори и с обикновен бинокъл или любителски телескоп. Тази вечер и цялата нощ той ще се вижда в района на Голямата мечка. Размерът му е около 260-650 м.

По размер и разстояние, на което ще мине покрай нас той е "потенциално опасен". В тази графа попадат всички небесни тела с диаметър над 100 метра, преминаващи на около 7.5 млн. километра от Земята. В небето той ще напомня движеща се ярка звезда.

Според астрономи неговото приближаване няма да предизвика никакви аномалии на Земята. По-скоро с гравитационното си поле, нашата планета може да застраши траекторията на полета на астероида.

Учените съобщават, че по обем астероид ТВ145 надвишава около 8 пъти размера на небесното тяло, което удари в началото на 20 Сибир и предизвика силни разрушения.

Следващият път, когато астероидът пак ще премине покрай Земята, ще е чак след 30 години - на 11 ноември 2018 г. Тогава обаче той ще мине по-далеч отколкото днес, твърдят учените. Те изчисляват, че този астероид в близките 3 години няма да се удари в Земята.

НАСА пусна анимация, която показва орбитата на астероида.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"