Основната версия за трагедията с руския "Еърбъс А321" е технически проблем

Свят

01-11-2015, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пилотите искали аварийно кацане в Кайро

Самолет „Еърбъс А321” на руската авиокомпания „Когалимавия” (известна още и като „Метроджет”) се разби рано сутринта в централната част на Синайския полуостров в Египет, погубвайки всички 224 души на борда, включително 17 деца, предаде АФП, цитирана от в. "Труд". Чартърният полет бе от египетския курортен град Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. На борда имаше 217 пътници и 7 души екипаж. Загинали са 138 жени, а 10 от жертвите са на възраст под 10 г., включително бебе на 10 месеца. Проверяваше се информацията, че сред пътниците е имало трима украинци. В Русия неделя е ден на траур заради трагедията.
Според първите версии тя е заради технически проблем. Следобед египетският клон на „Ислямска държава” обяви в туитър, че е свалил самолета, но специалисти опровергаха версията. А Русия заяви, че се отнася скептично към подобно съобщение (виж долу - б.р.). Машината падна на около 100 км южно от град Ариш, край който правителствените войски водят борба с джихадистите.
Еърбъсът излетял от Шарм ел Шейх в 6,31 ч московско време (4,31 ч българско) и изчезнал от радарите 23 минути по-късно. От височина 9450 м започнало рязко вертикално падане с по 1500 м в минута. Малко преди това пилотите поискали аварийно кацане в Кайро заради технически проблем. До късния следобед бяха открили около 15 тела, много от които обгорели. Съобщаваше се, че останки от самолета има в радиус от 5 км, намерени бяха черните кутии. В Русия и Египет започнаха незабавни разследвания за катастрофата, а още по обяд за мястото отпътува руска делегация начело с министъра на транспорта Максим Соколов. Президентите Владимир Путин и ген. Абдел Фатах Сиси поднесоха съболезнования на близките. Те бяха в шок, като повечето бяха настанени в хотел „Краун плаза” край летище „Пулково” в Санкт Петербург под наблюдението на психолози и лекари.
Експерти: Джихадистите нямат ракети “земя-въздух”
Египетският клон на „Ислямска държава” се похвали вчера, че е свалил руски самолет в Синайския полуостров, предаде АФП, като цитира джихадистки акаунт в туитър. Специалисти обаче обявиха, че не е известно ислямистите да разполагат с ракети „земя-въздух”, които да поразят самолет на почти 10 000 м височина. В същото време не се изключваше вариант за бомба на борда. От летището в Шарм ел Шейх обявиха, че преди излитането машината е била изправна.
Катастрофиралият „Еърбъс А321” е произведен през 1997 г. и е бил най-старият самолет във флотилията на авиокомпания „Когалимавия”. Тя го експлоатирала от 2012 г. Според бивш неин служител, пожелал анонимност, самолетът е имал технически проблеми и преди, но не посочи

какви точно.
Вчера разследващи взеха проби от гориво в Самара, където самолетът за последно зареждал в Русия. Минал е пълна техническа проверка през 2014 г., както повеляват инструкциите на производителя. „Росавиация” започва днес пълна проверка в авиокомпания „Когалимавия”.