Церемония по издигане на националния флаг се проведе пред президентството

Мисия София

01-11-2015, 14:38

Снимка:

©president.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Държавният глава стана патрон на Националната библиотека, връчи й Почетен знак за празника

"Днес почитаме българските книжовници и просветители, българските революционери и всички, които спомогнаха за съхраняването на нашето национално самосъзнание за бъдещите поколения". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който поздрави българските граждани по повод Деня на народните будители – 1 ноември.


По случай празника за четвърта поредна година пред президентската институция се проведе церемонията по издигането на националния флаг, предаде Радио София. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2, след което Гвардейският представителен духов оркестър изпълни националния химн и беше издигнато знамето на Република България.


На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, представители на държавни институции, много граждани.


Ще пропагандираме вашите проекти, изложби, конференции отвъд тази сграда, обеща президентът Росен Плевнелиев в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".


По повод Деня на народните будители държавният глава поздрави служителите на културната институция, предаде нюз. бг. "Използвам това най-свещено място за българската духовност, за да поздравя нацията с този празник на българската идентичност, на просветители, революционери, будители, учители, книжовници, общественци, които допринесоха за нашето самочувствие като народ и ни помагат да минем през трудности и изпитания по достоен начин", коментира Плевнелиев. Той изтъкна, че сме народ със здрави корени и мисия за бъдещето.


Държавният глава подчерта, че Народната библиотека пази най-ценни документи, които ни формират като народ и нация и пази народната памет и съвест за историята. Важно е младите хора да идват тук. Според Плевнелиев, ако следващите поколения нямат корени, не знаят кои са дедите им, няма да имат и бъдеще.


С чувство на чест Плевнелиев обяви, че оттук нататък държавният глава ще бъде патрон на Националната библиотека. "Ще бъда често с вас, ще направим така, че българската държавност да бъде по-близо до вас, защото имате нужда понякога от една добра дума, но и от разбиране и подкрепа за толкова смислените проекти, които подготвяте и работите по тях", увери Плевнелиев.


Той осъзнава колко оскъдни са средствата, с които културната институция разполага и колко усилия полага "да разцепи стотинката на две". Президентът напомни, че Националната библиоека е институция с изключително богата история, но и с най-богатия фонд на Балканите. По думите му, всяка библиотека на Балканите се гордее, че е свързана с нашата Народна библиотека. Самият Плевнелиев изтъкна, че чете много и като баща си задава много въпроси - дали неговите деца четат достатъчно, какво четат.


Държавният глава връчи на директора на Националната библиотека, проф. Боряна Христова, Почетния знак на президента във връзка със значимия принос за съхраняване на българската култура и традиции и Деня на будителите.


"Много съм благодарна за почетния знак, той се дава само за големи годишнини и фактът, че нямаме, но ни е връчен, показва висока оценка за мястото, което заемаме в обществото", заяви на свой ред проф. Христова.


Държавният глава разгледа експозиция от ценни книги и архивни материали, съхранявани във фондовете на националната библиотека. Сред експонатите са личните тефтерчета на Васил Левски и Христо Ботев, Енинският апостол от средата на 11-ти век, Нюрнбергската хроника от 1493 г. и др.