Шумен избра Любомир Христов за кмет

Животът

01-11-2015, 19:27

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Според екзитполовете, той получи 66% от гласовете и побеждава конкурента си Иван Иванов от БСП с 32%

Кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов е новият кмет на Шумен. Според данни от екзитполовете, той получи 66% от гласовете и побеждава конкурента си Иван Иванов от БСП с 32%. Кандидатът на социалистите събра 34% от гласовете на шуменци, съобщи topnovini.bg.

 На първия тур избирателната активност в община Шумен бе 44.99%, а днес към 17 часа бе отчетена едва 24.48%.

 Балотажът потвърди преднината на Христов, който на първия тур получи подкрепата на 37.95% от избирателите, а Иван Иванов спечели вота на 17.51% от гласувалите.

 На първия тур кандидатът на Реформаторския блок Иван Ламбов остана трети с 15.34%, като изненадващо привлече одобрението на доста голяма част от избирателите. Реформаторите успяха да направят истински „пробив” в Шумен и във вота за общински съветници, като вкараха в местния парламент 7 души.

 След първия тур Реформаторският блок обяви, че ще подкрепи дясната политика в общината, а ДПС призова своите симпатизанти да гласуват по съвест.

 Новият градоначалник ще встъпи в длъжност на 9 ноември, когато е насрочено и първото заседание на новия Общински съвет. След това ще бъде сформиран и новият управленски екип на администрацията, очакват се и смени в ръководствата на общинските дружества.