КЗК отмени обществена поръчка в Сухиндол

Животът

02-11-2015, 08:23

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не е ясно как комисията е оценявала кандидатите – участници

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Сухиндол за класиране на участниците и обявяване на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Заснемане на аудио – визуални елементи /филми/, представящи местното природно, културно и историческо наследство“.

Проучването е установило, че оценителната комисия не е изложила кратко описание на техническите предложения на участниците и в тази връзка е издала протокол, от който не става ясно въз основа на какви констатации е достигнала до определения брой точки.

„Липсата на данни за оценяването по изброените показатели от методиката за оценка на офертите или формалното посочване на такива по същество е липса на фактически основания за издаване на протокола за класиране, поради което този акт на конкурсната комисия се явява немотивиран.

Отсъствието на кратко описание на техническите предложения на участниците в процедурата води до нарушаване и на принципа на публичност и прозрачност, както и до невъзможност за съпоставяне на направените предложения с оглед преценка на извършеното оценяване.” – се казва в мотивите на Комисията за защита на конкуренцията. Според нея  е нарушен и текстът на чл. 73, ал. 1 от ЗОП, съгласно който възложителят издава мотивирано решение, с което обявява класирането на участниците и участника, избран за изпълнител на обществената поръчка.

Затова Комисията връща процедурата от етап „оценка на технически предложения на участниците” за продължаване на процедурата.