Тотев: Очаквахме по-голяма подкрепа от политическите ни паптньори

Мисия Пловдив

02-11-2015, 10:10

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Обяви новият-стар кмет на Пловдив след драматична битка с опонента си на втори тур

Очаквахме по-голяма подкрепа, по-изразителна победа, както и много по-голяма помощ от политическите ни партньори, които заявиха подкрепата си за нас през седмицата. Това заяви избраният за втори път за кмет на Пловдив Иван Тотев, минути след като от общинската избирателна комисия (ОИК) обявиха окончателните резултати, според които той печели балотажа срещу Славчо Атанасов, съобщи Дарик.


Малко след 03:30 ч. след полунощ Тотев се появи в ОИК, придружен от почти целият партиен актив на ГЕРБ в Пловдив, където беше посрещнат с цветя, шампанско и аплодисменти от служители на община Пловдив. "Заявената подкрепа от страна на политическите ни партньори не кореспондира с гласовете, които получихме, а дори обратно", заяви Тотев. "Това, което видяхме е, че когато се заяви някаква политическа подкрепа, то това не означава, че и електоралната тежест върви заедно с нея", допълни той и почерта категорично, че в голяма община няма да има промени и работата ще продължи с досегашния екип.


"ГЕРБ няма да прави пазарлъци и нови хора от други партии няма да влизат в управлението, с изключение на Георги Титюков от "Кауза Пловдив", който ще заеме стария си пост на зам.-кмет по спорта", каза още той и допълни, че това се отнася и за новия отделен ресор "Култура", който ще бъде оглавен от човек в листата на ГЕРБ за общинския съвет.


За сметка на това, според Тотев, партията му няма интерес към поста на председател на Общинския съвет и за него ще подкрепят човек, предложен от Реформаторския блок или някой от другите партньори в местния парламент.


По отношение на районните кметства, където ГЕРБ спечели в 5 от 6-те района и загуби само в "Южен", Тотев заяви, че познава много добре новия кмет там, Борислав Инчев от Патриотичния фронт, и смята, че той може да се впише добре в екипа му и да работят заедно, защото районите категорично не трябва да се делят.


Кметът на Пловдив Иван Тотев спечели балотажа срещу Славчо Атанасов като го победи с едва 1502 гласа. Това показват последните резултати от общинската избирателна комисия при 100% преброени бюлетини и обработени протоколи. Кандидатът на ГЕРБ е събрал 50,78% или 49 058 от гласовете срещу 49,22% и 47 556 гласа за Атанасов. На предишните местни избори пак след балотаж между Тотев и Атанасов, кандидатът на ГЕРБ спечели с около 2000 гласа разлика.


По райони кандидатите на ГЕРБ печелят в 5 от 6-те района на града, като губят само в район "Южен". Най-категорична е победата на Ральо Ралев в район "Северен". Там той е събрал 56,4% или 8065 гласа срещу 43,5% и 6232 гласа за опонента му Станьо Балтов от Патриотичния фронт.


В район "Централен" Георги Стаменов е събрал 50,6% срещу 49,4% за опонента му Георги Титюков от "Кауза Пловдив". В "Източен" кандидатът на ГЕРБ Николай Чунчуков печели с близо 53% срещу 47% за Павел Милушев от Патриотичния фронт. В "Западен" Димитър Колев от ГЕРБ печели с близо 52% срещу 48% за Десислава Желязкова от Патриотичния фронт. В район "Южен" победител е кандидатът на Патриотичния фронт Борислав Инчев, който е събрал почти 950 гласа повече от опонента си от ГЕРБ Кирил Велчев. Инчев има малко над 52%, а Велчев малко под 48%.


Най-заплетен и оспорван се оказа вотът в район "Тракия", където заради несъответствия в един от протоколите до последния момент не се знаеше, кой е победител и се наложи ръчно броене. В крайна сметка малко след 3:30 часа след полунощ общинската избирателна комисия (ОИК) обяви за победител Костадин Димитров от ГЕРБ, който събира едва 93 гласа повече от опонента си Костадин Гаров от Патриотичния фрон. Според протоколите на ОИК Димитров събира 50,49%, а Гаров 49,51%.


Според официалната информация от ОИК са открити сериозни несъответствия в един от протоколите и е имало съмнения, че в него са дописани около 200 гласа за Гаров.