Монтана загуби от Левски с 0:2

"Сините" откриха резултата след дузпа

Отборът на Левски се поздрави със стратегически успех при гостуването си на Монтана. Селекцията на Стойчо Стоев се наложи с 2:0, като по този начин дръпна с четири точки на един от основните си конкуренти от Литекс. Столичани изиграха един сравнително силен двубой, който бе белязан от по едно попадение и в двете полувремена.

Първият гол падна секунди преди почивката, когато реферът Цветан Кръстев отсъди дискусионна дузпа в полза на „сините". Наказателният удар бе първи за левскарите през този сезон, а той бе превърнат в гол от Роман Прохазка. Точка на спора сложи Божидар Краев, който продължи традицията си да бележи във вратата на новаците.

Монтана можеше да направи загубата си по-почетна, но с пропуски се отличиха Атанас Илиев и Борислав Балджийски. Така хората на Ферарио Спасов продължиха своето пропадане във футболния елит и остават на предпоследна позиция с 12 пункта.

Левски стартира срещата със завидно самочувствие. Гостите от София опитаха няколко флангови атаки чрез Божидар Краев, които обаче не създадоха някаква реална голова възможност пред стража Христо Иванов. Лошо впечатление правеше тревното покритие на стадион "Огоста", което бе доста твърдо и пречеше за нормалното движение на коженото кълбо.

В 9-ата минута, Живко Миланов направи първия си по-сериозен пробив в срещата, след който центрира в дълбочината на монтанското наказателно поле. Диаби обаче закъсня с реакцията си и не съумя да отправи изстрел. Натискът на Левски продължаваше и  Роман Прохазка центрира от пряк свободен удар в 21-ата минута. Христофор Хубчев се бе пласирал по възможно най-добрия начин и успя да изчисти с глава. Отбитата топка обаче попадна право в краката на Георги Костадинов, който отправи някак случаен изстрел, преминал покрай страничната греда на Монтана.

Отбраната на Монтана проспа извеждащо подаване към Божидар Краев в 26-ата минута, който остана сам срещу съперниковия страж. "Синьото" крило обаче не демонстрира нужното хладнокръвие и прати топката над горната греда. Като леко оправдание може да му послужи тежкия терен и сериозният натиск, който му оказаха догонващите го бранители Пашов и Хубчев.

Лескарите сякаш от нищото създадоха още една голова ситуация в 35-ата минута. Живко Миланов направи поредното си центриране от дясната зона, при което Роман Прохазка отправи коварен изстрел с глава. Аплодисментите тук обаче бяха за стража на Монтана-Христо Иванов, който по фантастичен начин улови удара на словашкия халф.

Дойде ред и на Умар Диаби, който също се отличи с пропуск пред монтанската врата. Французинът най-сетне се освободи от "сянката" си Асен Георгиев и стреля с глава, но покрай страничната греда на домакините.

Краят на първото полувреме донесе и най-интересния момент в срещата. Роман Прохазка се пребори за една топка и центрира към намиращия се на далечната греда Божидар Краев. Крилото на Левски обаче бе съборен от връхлитащия зад него бранител Георги Пашов и това бе достатъчно за рефера Цецо Кръстев да посочи дузпата. С отговорната задача се нагърби Роман Прохазка, който изпрати Христо Иванов в далечния ъгъл и така изведе своя тим напред. Цялата ситуация бе приета на нож от играчите на Монтана, които бурно протестираха срещу решението на главния арбитър.

На почивката в игра за домакините се появи Здравко Лазаров, който трябваше да спаси домакините от очертаващата се загуба.

Силните минути за левскарите продължиха и след почивката. Заучено положение на гостите завърши с акуратно центриране на Бедоя към Жоро Костадинов. "Мечката" отправи изстрел с глава, който бе спасен чрез решителната намеса на Иванов. Минута по-късно, Прохазка стреля от сериозна дистанция, но над горната греда.

Моментът за Монтана сякаш дойде в 65-ата минута, когато Станислав Генчев навлезе опасно в наказателното поле, но вместо да шутира реши да подава, но топката дойде зад гърба на Балджийски и Прохазка изчисти.

Натискът на Монтана продължи и с отлично положение пред Атанас Илиев, който затрудни максимално сръбския вратар Боян Йоргачевич.

Всичко приключи с настъпването на 71-ата минута, когато Левски реши всичко в своя полза с втори гол. Божидар Краев получи топката в наказателното поле и с удар по земя прати топката във вратата. Изстрелът не бе особено силен, но вратарят нямаше добра видимост и не успя да се намеси навреме.

До края зрителите на стадион „Огоста" не видяха особено качествен футбол и така левскарите записаха своя осми шампионатен успех.

В следващия кръг хората на Стойчо Стоев ще премерят сили с един от палачите си Локо (Пд). Двубоят е тази неделя от 16:15 часа. Ден по-рано, на Монтана предстои ново домакинство, този път срещу носителя на Купата на България- Черно море