Печелившите и губещите в изборите

Най-доброто от печата

03-11-2015, 07:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ увеличават влиянието си, РБ губят едни градове, но влизат в други, ДПС понесе тежки удари, а БСП катастрофира

Почти всички административни центрове, половината кметства и една трета от общинските съветници. Резултатите на ГЕРБ от местния вот са безспорно впечатляващи. Реформаторския блок се представи добре и макар, че загуби няколко сини крепости, успя да запази други и да спечели нови. Така коалицията между партньорите се очертава като стабилна въпреки малкия семеен скандал в нощта след балотажа.

С изненадващите загуби, които ДПС претърпя в знакови за движението места като Исперих, Гърмен и Кубрат, лидерът Лютви Местан ще трябва да обуздае до известна степен претенциите си да бъде втора сила и да участва (макар и непряко и неофициално) във властта.

Стопяването на БСП продължава. Дори тя сама определи резултатите си като "тежка загуба", а липсата на опозиция няма как да е добра новина за политическата ситуация в страната.

Очевидният победител

Общо 1727 общински съветници, или една трета от всички в страната, 129 кметове в общо 265 общини, като 22 от тях са в областни центрове. Това е отчетът на ГЕРБ и след втория тур на местните избори, представен от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Макар ГЕРБ да загуби пълното си мнозинство в Столичния общински съвет, в страната партията се представя доста по-добре от последните местни избори. Тогава тя е спечелила 1601 съветници и 94 кметове. На практика ГЕРБ преизпълни заложените си цели от над сто кметове в страната и между 18 и 20 в областни центрове. "Тези избори ясно показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери", беше равносметката и на премиера и лидер на ГЕРБ след втория тур на местните избори.

На косъм, но пловдивският кмет Иван Тотев също успя да удържи победата над бившия кмет Славчо Атанасов. Самият Тотев коментира, че е изненадан от ниската избирателна активност, която според него му е изиграла лоша шега. Демографските данни от екзит половете на "Алфа Рисърч" обаче показват друга тенденция: въпреки официалната подкрепа за Тотев от страна на РБ и на местния кандидат, който излезе на трето място с 15% от гласовете - Дани Каназирева, мнозинството избиратели и на РБ, и на всички останали партии са подкрепили Атанасов. Дори 13% от гласоподавателите на ГЕРБ са гласували за него.

Я малко по-скромно

Победата на Георг Спартански, подкрепен от РБ, в Плевен срещу кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков бе най-голямата радост за десния блок и тя бе изтъквана многократно. Премиерът бе видимо ядосан от тези коментари, което го провокира да заяви, че е положил "огромни усилия да загубим този град" в името на "толерантността". И призова реформаторите да бъдат "малко по-скромни".

Освен Плевен обаче реформаторите успяха да запазят Монтана и Карлово, а в Добрич младият кадър на ДБГ Йордан Йорданов изненадващо спечели, след като на първия тур имаше едва около 20%, а под 1% не достигаше на претендента на ГЕРБ Детелина Николова да спечели четвърти мандат. Наполовина в актива на РБ е Кюстендил, където Петър Паунов бе подкрепен и от РБ, и от ГЕРБ.

Реформаторите обаче загубиха стари крепости, сред които Свищов, Петрич и Хасково. От коалицията все пак отчитат и още победи - в Симеоновград, Перущица, Калояново, Мизия, Чепеларе и 4 столични района.

Интересна динамика се развива обаче вътре във самата формация, след като депутатът Настимир Ананиев, зам.-председател на партията на Меглена Кунева, обяви, че резултатите показват, че ДБГ е най-голямата партия в блока, като нейни са победителите в Добрич и Плевен, както и в Чепеларе.

ДПС се вижда на крачка от втора сила

ДПС загуби местните избори в знакови места като Гърмен, Исперих и Кубрат. От големите областни центрове за партията остана само бастионът Кърджали, след като на балотажа не успя да спечели изборите в Търговище. Бившият кмет на Гърмен и депутат от ДПС Ахмед Башев загуби от досегашния кмет Минка Капитанова. Бастионът на ДПС Исперих, откъдето Местан откри предизборната кампания, падна за пръв път от 25 години. Независимият Бейсим Раси се наложи над Бейсим Шукри, издигнат от ДПС.

Лидерът на движението Лютви Местан опита да оправдае загубата, като изброи успехите: 32 кметове на общини, 761 общински съветници, 864 кметове на малки населени места, разширяване на географията с пробив в общинските съвети - Свищов, Елена, Твърдица, Кюстендил, Мъглиж, Бяла, Гълъбово, Даскалово, Сливен, Твърдица. Според него партията му е на крачка да бъде втора политическа сила в страната и е щяла да бъде, ако не била уседналостта и въведената преференция, големият брой невалидни бюлетини, както и фактът, че ДПС не си е позволила "да купи нито един глас". Местан отчете загубите и заяви, че уроците ще бъдат научени и те ще спечелят тези градове обратно. "Нашата сила е в това, че умеем да губим и да четем знаците", заяви той.

Внимателно подходи към ДПС в изказването си Бойко Борисов, който обърна специално внимание на българските мюсюлмани и заяви, че "освен ДПС и ГЕРБ е гарант" за тях. "С този етнос трябва да бъдем много толерантни, много внимателни", добави обаче той.

Червена катастрофа

БСП не успя да вземе нито един областен център и нито един столичен район. Партията спечели едва 60 общини в страната и все още е втора сила. Но дори в левицата не си правят илюзии. "Тежка загуба" бе кратката оценка на БСП за резултатите. "Не може да има друга оценка на изборните резултати след втори тур, тя се споделя от всички членове на ръководството", заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Тази оценка обаче "не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта", пожела да уточни веднага Миков.

Какви са причините за тази тежка загуба - по традиция тепърва щяло да се анализира. И с този аргумент неколкократно Миков избегна въпросите за вина, отговорности, причини. Все пак на няколко пъти той посочи на първо място като фактор за загубата "формиращата се след тези избори очевидно парична демокрация", чиято основна политическа платформа била разпределянето на пари. И многократно обвини "изборджиите" на ГЕРБ (първоначално индиректно, но накрая и в прав текст) в изнудване, натиск, използване на цялата държавна машина, извоюването на служебни победи и т.н.

По отношение на оставката му като лидер той заяви, че членовете на ръководството са заявили, че ще предоставят своите оставки. "Пред националния съвет ще видим как ще се развие процедурата", каза Михов и добави, че въпросът с неговата оставка няма да коментира сега, а ще постави въпроса пред НС. "Не смятам, че оставката е само форма на отговорност", добави още той. Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пък коментира пред bTV, че оставките сами по себе си не решават въпроса и Миков е полезният лидер за БСП в момента.