ЦИК няма да проверява сгрешените протоколи

Политика

03-11-2015, 10:28

Снимка:

clubz.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Проверка ще има само при обжалване в съда

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съобщи пред "Сега" говорителят й Александър Андреев.


Проверка кой, кога и защо е променял данните в тях ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда, допълни той. "В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган - Върховния административен съд. Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол", коментира Андреев.


След като през миналата седмица ЦИК изнесе на сайта си сканираните протоколи от първия тур, в социалните мрежи заваляха сигнали за неотчетени преференции. Във Facebook се появиха стотици факсимилета от протоколи със стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, с многократни поправки, без съответния подпис, със серия от задрасквания, довели до пълна нечетивност на данните.


От ЦИК първоначално поясниха, че компетенция да отговорят на тези сигнали имат общинските избирателни комисии. От вчера обаче вече е ясно, че контролът ще бъде оставен на съда, и то само в градовете и селата, в които изборните резултати бъдат обжалвани. Преди дни Общественият съвет към ЦИК, който наблюдава работата на различните избирателни комисии, коментира, че "няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали" и че "липсва отговор на многото подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи".


Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.
Този вот отбеляза и рекорд по недействителни бюлетини - над 460 000 при гласуването за общински листи. Избирателите масово са се объркали как да отбелязват преференцията.


По този повод лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че за следващите избори партията му ще проведе масова обучителна кампания, с което индиректно призна, че най-много недействителни бюлетини са "произвели" избирателите на ДПС. Втората причина за рекордния брой е, че ако избирател върне празна бюлетина, комисията я брои за недействителна. Другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че в края на изборния цикъл комисията ще направи анализ за причините, довели до високия процент на сбъркани бюлетини.