Полицейски синдикалисти не се разбраха с Горанов за бюджета

Заканата за протест остава валидна, утре от 18:00 ще се проведе в шест града

За момента нямаме съвпадение по позициите. Това каза Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР, след среща във финансовото министерство с министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС. Ние смятаме, че за момента нямаме никакво основание да се отказваме от нашите искания, заяви Грозев и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно.


"След това вече сме готови за всякакви други разговори, но първо държим да отпаднат направените от МФ предложения", посочи Грозев. Според него се очаква следваща среща, на която да разговарят тъй като били помолени за разбиране за създалата се много тежка ситуация във връзка с множеството молби за напускане, които са подадени тези дни.


Ние продължаваме нашата инициатива. За момента в сряда от 18 ч. имаме подадени уведомления за протести в София, Плевен, Враца, Елхово, Варна и Добрич. Ще продължим и в четвъртък, петък, събота, неделя – всеки ден и ще подкрепим всички колеги в техните инициативи, заяви Грозев.


1/4 от служителите в сектор "Сигурност" има вероятност да напуснат работните си места. Това предупреди председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов преди срещата с министъра на финансите.


Напрежението в сектора отново се вдигна рязко след представянето на Бюджет 2016, като вчера полицейските синдикати заплашиха с ефективни стачни действия. Основният повод за протест е това, че се спира допълнителното възнаграждение при пенсиониране на служител от МВР в размер на 20 заплати.
В тази връзка вчера вечерта стана ясно и че двама директори на дирекции в МВР са подали оставките си, припомня нюз.бг.


Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност", каквото България не помни, посочи Попов, цитиран от БНР. Според него при едно такова напускане държавата ще бъде поставена пред риск някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си.


Валентин Попов изрично каза, че думите му не са преувеличение. Още от петък е започнало масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. "Това не са само колеги, които имат право на пенсии", обясни Попов и заяви, че само в сектор "Сигурност" хората, които имат право на пенсия са 7 хиляди.


Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години. Валентин Попов бе категоричен, че мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане.


Има готовност за обсъждане правото на държавните служители в сектор "Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати и формиране на заплатите, обвързано със социално измерим критерий, например - средната заплата за страната. "Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата", заяви Валентин Попов.


Служителите на затворите пък поканиха финансовия министър Горанов да посети един затвор, за да се запознае с условия на работата, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно - да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава "служител", припомнят надзирателите.