Бургаските народни представители от ГЕРБ: Резултатът много задължава!

Животът

03-11-2015, 13:47

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Триумф за ГЕРБ в Камено и Айтос

Депутатите дадоха висока оценка и на референдума, заявявайки, че на практика той е успял

На прескоференция във връзка с резултатите от местните избори, бургаските депутати от ГЕРБ на няколко пъти заявиха, че "резултатът от изборите много задължава". Областният лидер Димитър Бойчев направи анализ, който сочи, че позициите на партията все повече се утвърждават. Макар да изказа мнение, че в областен мащаб резултатите за съветници са слаби, като цяло броят им се увеличава. "През 2007 г. имахме само един кмет в Бургас, през 2011 кметовете са шест, трима от които избрани на първи тур. През 2015 г. те са 7, избрани на първи, и още двама, избрани на втори тур. Това говори за добре свършена работа". По същия начин се представя ГЕРБ и в общинските листи. Съветниците на партията през 2007 г. са 37, през следващия мандат 93 , а през този 107.
"Отговорността от тези резултати е голяма. Много е задължаващо. Очакванията ни от кметовете ще бъдат много по-големи. Всички са млади, нахъсани, достатъчно добре подготвени", изрази надежда Бойчев.
В отговор на въпроси стана ясно, че след анализ на национално ниво, какъвто вече лидерът на партията Бойко Борисов поръчал на Цецка Цачева, може да се очакват промени в Изборния кодекс. Бойчев заяви, че в момента той е направен така, че работи против ГЕРБ. Промяната е нужна и заради това, че процесът на гласуване е бавен, което отказало много хора да гласуват. Това от своя страна се отразило на по-ниската избирателна активност, смятат от ГЕРБ. По същия начин стои и темата до колко е целесъобразно съвместното провеждане на рефендум и избори.
Въпреки загубите на партията в Несебър, Китен и Сунгурларе от ГЕРБ са категорични, че няма да делят кметовете на "наши и ваши", а ще работят еднакво за всички. Депутатите обаче очакват по-голяма активност и от самите кметове.
Що се отнася до мнозинството на ГЕРБ в повечето Общински съвети, депутатите увериха, че те няма да работят като придатък към администрациите и да служат само при гласуване анблок.
На въпрос коя е следващата им цел, след като вече свалиха БСП от власт, Бойчев беше категоричен: "Пред нас не седеше целта да изкараме БСП от власт. Те сами си го направиха".
Депутатите от ГЕРБ дадоха висока оценка и на референдума, заявявайки, че на практика той е успял, тъй като получените гласове дават основание темата да влезе в пленарна зала. "Оптимист съм, че на 90% референдумът ще бъде подкрепен в НС и ще стане законен", изказа увереност Димитър Бойчев.
На пресконференцията участваха още депутатите Диана Йорданова, Иван Вълков, Румен Желев и Семир Абу Мелих.