Бургаският ансамбъл „Странджа“ получи наградата „Кристална лира`2015“

Бургас Лайф

03-11-2015, 15:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски ученик със златен медал по астрономия

Призът беше връчен от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци

Професионалният фолклорен ансамбъл "Странджа" получи тазгодишната национална награда за ярки постижения в изпълнителското изкуство "Кристална лира`2015" в категория "Музикален фолклор".

Номинираните бяха разпределени в общо 17 категории и оценени от компетентно жури, съставено от авторитетни музикални и танцови експерти.

Престижните отличия бяха раздадени за 19-та поредна година, по традиция в Деня на будителите - 1 ноември.

Призът беше връчен от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Галина Грозданова на ръководителя на ПФА "Странджа" Марио Егов на официална церемония, проведена в Държавния музикален и балетен център - София.

Отличието беше присъдено на ПФА "Странджа" - Бургас за празничния третомартенски концерт-спектакъл "Благослов за България", проведен на сцената на Държавна опера - Бургас.

През годините тази награда се утвърди като една висока професионална оценка за най-добрите постижения през изминалия концертен сезон на инструменталисти, оркестри, хорови състави, педагози, музикални критици и др.

Организатори на ежегодните награди "Кристална лира" са Съюзът на българските музикални и танцови дейци и радио "Класик ФМ".

В момента ансамбъл "Странджа" подготвя нов грандиозен празничен спектакъл - "Димитровденски сглядни хора". Поводът за него е предстоящото честване на 50-годишнината от създаването на фолклорната формация. За това време в редиците на ПФА "Странджа" са преминали близо 400 изпълнители.