НФСБ: Искаме касиране на кметските избори в Пловдив, ако не - съд

Мисия Пловдив

03-11-2015, 14:12

Снимка:

©Пиер Петров

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Местният вот беше неуспешен за нас, обобщи Валери Симеонов пред журналисти

Ще внесем искане за касиране на кметските избори в Пловдив, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Ако ЦИК не уважи иска, щабът на Славчо Атанасов ще се обърне към съда. В момента юристите подготвят документите, с които да поискат ръчно преброяване на бюлетините.

"Убеден съм, че отворят ли се чувалите, ние ще сме победители в тези избори и то с доста голяма разлика", категоричен бе кандидатът на патриотите Славчо Атанасов, който влезе в оспорвана битка и загуби от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев. На вота Атанасов се яви от името на коалицията Патриотичен фронт, в която участват НФСБ и ВМРО, и не му достигнаха само 1400 гласа в надпреварата.


Установили сме шокиращи нарушения на изборните правила, най-вече манипулиране на вота и купуване на гласове, съобщи Илко Илиев, шеф на предизборния щаб на Славчо Атанасов. Като най-сериозно той посочи нареждането 2000 души от пловдивски общински предприятия, които живеят в околни села, да се регистрират в Пловдив. Полицията вече работела по сигнала. Засечено е и масово гласуване на жители на цигански махали след 18:00 ч, когато става ясно, че силите са изравнени. Като политическа порнография и партийно задкулисие Славчо Атанасов определи решението на политически сили, които на първия тур са били срещу ГЕРБ, след това да го подкрепят.


Мога да определя местните избори като неуспешни за НФСБ. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов, по време на пресконференция посветена на политическата оценка на партията за проведените избори за местна власт, отбелязва Фокус. "Фактите говорят, че имаме спад от предходните парламентарни избори. Така или иначе, спрямо 11-те общински съветника през 2011 г., сега вече имаме реално присъствие в местните структури", посочи Валери Симеонов.


Той обобщи, че НФСБ има 46 самостоятелно избрани общински съветници и 16 общински съветници, които са избрани с коалиции, което прави общо 62. "В общинските съвети са най-достойните представители на НФСБ", категоричен бе Валери Симеонов. "Бих желал да отправя своите благодарности към всички наши активисти, координатори, членове и активисти, които с бюлетината на НФСБ подкрепиха нашата кауза - служба в името на българския народ", коментира още той.


"Ние не си направихме труда да търсим известни и популярни хора, които имат бизнес или общинска история, защото смятаме, че е по-важно да се издигат хора с идеали, а не такива, които са преминали през няколко партии", допълни Симеонов. "По правило партиите избират такива хора, които биха им донесли гласове. По този начин се прави един брак по сметка, за да има повече общински съветници и кметове, а съответните лица да имат достъп до икономическите лостове на властта", посочи Симеонов.


По думите му, това е причината на много места в страната да ставаме свидетели на странни коалиции. "Мога да ви дам пример с кмета на Сливен, който спечели от ГЕРБ. Днес прочетох, че до преди 5 месеца е бил в ръководството на БСП. Партиите обикновено подбират хора, които ще им донесат гласове. От друга страна, хора, които търсят да заемат места в органите на местно самоуправление, търсят партия-рекетоносител. При нас това не беше на лице. Нещо повече - това беше забранено", категоричен бе Валери Симеонов. Той обясни, че НФСБ има 14 кметове на кметства и 1 кмет на община. Това е общината с най-голямата активност - Община Грамада.


"Характерът на разпределението е в традиционно силните райони - Бургас, Варна и Пловдив. Имаме пробив в област Благоевград. Като изключим тези силни райони, на повечето места имаме по един или двама общински съветници", посочи Валери Симеонов. По думите му, в общинските съвети са влезли най-достойните представители на НФСБ, които са с най-продължителна и отговорна работа. Валери Симеонов обоснова няколко причини за по-слабото представяне на НФСБ. "Както знаете местните избори активизират в най-голяма степен електората и избирателната активност по правило е най-висока, защото са много силни интересите към управлението на местната администрация. Към общинските съвети са устремени групировки от индивиди, бизнесмени, които имат конкретни интереси", обясни още Валери Симеонов.