Хакерските атаки на първи тур били само репетиция за втория

Последиците ще ни струват много скъпо, поискали сме съдействие и от Център US CERT

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове, около втория тур на изборите за местна власт в България. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов в отговор на журналистически въпроси.


На първия тур на изборите сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР се сринаха още сутринта. На втория тур на изборите хакерската атака се повтори спрямо сайта на ЦИК, но с много по-малко проблеми за читателите.  Между двата тура атакуван бе сайтът на държавния глава Росен Плевнелиев. Това се случи само часове, след като президентът отправи критика спрямо бойкота от страна на политическите партии на референдума.


По думите му атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.


На 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не беше толкова видим за интернет потребителите - сайтът зареждаше, но бавно. Това се дължи, по думите на Борисов, на работата на експертите на "Информационно обслужване" АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" - CERT BG са били взели мерки.


Заместник-министър Валери Борисов подчерта, че атаките са само към информационните портали на институциите. Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно, бе категоричен той. Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT.


Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от организирането на необичайния трафик, предупреди още Валери Борисов.