Лекарка осъди община, пребила се в дънер на тротоара

Животът

04-11-2015, 09:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Пострадалата ще получи обезщетение в размер на 1900 лева

Инцидентът, при който е пострадала д-р Василева, е станал пообяд на 8 декември 2014 г. на тротоара пред сградата на ОДМВР-Разград, където се пресичат ул. „Св. Кирил и Методий“ и „Иван Асен“, съобщава Дарик. Жената завивала от полицията в посока общината и заобикаляйки спрели на ъгъла хора, се препънала във високо отрязан необезопасен пън и паднала. Получила контузия на лявата колянна става с разтягане на задната кръстна връзка на ставата; повърхностна разкъсно-контузна рана и насиняване и оток на меките тъкани в областта на лявата колянна става; хематом в долновъншната част на лявата седалищна област; лек оток на меките тъкани на лявата длан. Освен това е изживяла и голям стрес и шок – се твърди в жалбата. Лекарката била в болнични 14 дни, но оздравителният процес продължил доста по-дълго, а и до днес изпитва болки в контузените области.
Съдът е приел, че съгласно Закона за местното самоуправление и Закона за движение по пътищата, общината като стопанин на пътя и тротоарите е задължена да ги поддържа в изправно състояние и да сигнализира за препятствията по тях. Дървото е било отсечено години преди инцидента, но нито мястото е отново озеленено, нито са поставени плочки. „Отсичането на дървото и липсата на последващи действия по озеленяването в продължение на години налага извода за системно неизпълнение на задължението на ответника по стопанисване на този пътен участък.“ – постановява съдът.
Магистратите обаче все пак признават минимална част съвина от жалбоподателката, която е проявила занижена бдителност и по тази причина искът не е уважен на 100% а в размер на 1900 лв.
Междувременно, докато си чакаше съдебното решение, миналия месец тротоарът бе обновен и дънер там вече няма.
Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.