Полицаите не дават добър пример, нарушавайки закона

Общество

04-11-2015, 10:30

Снимка:

©novini.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Смята Националният омбудсман Манолова - готова да посредничи в конфликта

Готова съм да посреднича между институциите, за да постигнат консенсус по тази изключително важна тема. С интерес ще наблюдавам срещата на премиера с полицаите и очаквам той да компенсира този дефицит на уважение, който институциите демонстрираха към сектор "Сигурност". Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БиТиВи по повод на протеста на служителите на МВР.


"Начинът, по който беше прието решението за орязване на социалните права на полицаите и военнослужещите, демонстрира неуважение от страна на институциите. Няма как едно решение, което орязва толкова много социални права, да бъде взето без диалог. На практика това нарушава принципите на добро управление, защото от институциите и държавата се очаква прозрачност и предвидимост при вземането на решения. В този смисъл, аз бях сезирана от полицаи, но и от съпруги на полицаи, защото проблемът се отнася и до техните семейства”, посочи Манолова.


По думите й, синдикалните организации на служителите на МВР не са провели необходимия диалог с представителите на властта. „Това решение беше взето внезапно и доколкото съм информирана, внезапно беше съобщено на хилядите служители на МВР”, посочи Манолова. "Полицаите не дават добър пример, като си позволяват да започнат протестни действия, без да спазват предвидените в закона процедури. Правилата важат за всички и трябва да се спазват", допълни още тя.