Бъчварова и полицаите не се разбраха, протестите продължават

Политика

04-11-2015, 16:49

Снимка:

©Пиер Петров

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Реформата в МВР няма алтернатива, ако искаме да го има, каза по-рано днес вътрешният министър

След близо 2-часова среща в силовото ведомство синдикатите в МВР не се разбраха с вътрешния министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС. Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив, каза след срещата Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.


"Информирахме министър Бъчварова, че 6 синдиката от МВР и синдиката на служителите на затворите в България на 8 ноември от 13:00 часа ще бъдат на протест на площад "Народно събрание”. Нямаме друг избор, нещата бяха направени по недопустим начин, което е обидно и унизително за нас като служители. Този пакет от предложения е неприемлив и от наша гледна точка не може да бъде в дневния ни ред за обсъждане. За оттеглянето му сме”, категоричен е Попов.


"Беше ни предложено служителите с до 10 години стаж и всички новоназначени да останат с 10 заплати обезщетение. Отпуските да останат намалени на 20 работни дни, прослуженото време да се консолидира към заплатата", каза Попов. Той обясни нагледно какво точно значи това: "Аз имам вече 20 години стаж в МВР, всяка година по 2% увеличение на основната заплата, което е около 40%. Друг колега започва сега, при сега съществуващото положение аз съм стигнал максимума на тези допълнителни възнаграждения за стаж и спирам до тук. При колегата ми заплатата започва да нараства и бавно да доближава моята, когато той стане с моя стаж, заплатата му ще бъде изравнена с моята", посочи Попов.


Той обясни, че при сегашното предложение нещата се замразяват както са. Тези допълнителни възнаграждения влизат в основната заплата и така аз си оставам с тези 40%, колегата ми, който е започнал сега си е на основна заплата. Когато е на моите години с моя стаж, ще бъде пак с тази заплата. Това е неприемливо, смята той.


Срещата между синдикатите в МВР и вътрешния министър Румяна Бъчварова приключи без постигане на споразумение. Това каза за "24 часа" председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски. Протестите продължават, категоричен бе той. "Не сме съгласни с това, което ни предлагат, режат ни и отпуските, и добавките за прослужени години, и ни оставят само тия пусти 20 заплати при пенсиониране", обясни той и каза, че протестите продължават до отпадането на всички предложени от Министерството на финансите ограничения.


Движението пред парламента вече е пуснато. Но по-рано днес протестиращите полицаи блокираха за кратко Орлом мост, а после освиркаха излизащите от НС депутати и се отправиха към Mинистерски съвет.
Бул. "Цар Освободител” бе блокиран за движение. Протестиращите поставиха на паветата запалени свещи и 3 карамфила, като изразиха недоволството си с хвърляне на стотинки.


Рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, преди разговора със синдикатите, предаде Фокус. На въпрос дали ще има съкращения, Бъчварова обясни:


"Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един полицай". Бъчварова заяви, че националната сигурност не е застрашена, предвид напускането на полицаи. Вицепремиерът допълни, че рапортите на полицаите, които искат да напуснат ще бъдат разписани. Вицепремиерът заяви, че цифрите ще бъдат представени на базата на анализа на отделните дирекции за оптимизирането на числеността, като посочи, че това е начинът да има МВР в скоро време.


"Да, сега темата с обезщетенията е чувствителна, приехме това решение. Това беше моето предложение, преди окончателно да има такова от МФ. От тук нататък реформата продължава по-друг начин. Няма да се откажа от нея”, добави тя. "Класът прослужено време остава, но се формулира по начина, по който за държавните служители се включва в основното възнаграждение”, допълни вътрешният министър.
Румяна Бъчварова каза още, че заминава за Лондон на планирано от 6 месеца посещение.


"Имам среща с техния министър Тереза Мей. Основният фокус е да видя с очите си как е проведена реформата в британските служби, определя се като изключителна успешна. Искам да се запозная на място. Реформата в МВР няма алтернатива, ако искаме да го има", заяви Бъчварова.