Слънчево изригване ще удави земята в мрак за месеци

САЩ се готвят за катастрофалното бедствие, което щяло да спре тока

Правителството на САЩ се подготвя за катастрофално слънчево изригване, което може да спре електроподаването по света за месеци наред, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от БЛИЦ. Природното бедствие може да има унищожителни последствия за съвременния свят на развити технологии, като направи неизползваеми интернет и мобилните телефони. То се случва веднъж на 100 г. Учените изчисляват, че има 12% вероятност Земята да бъде ударена от подобна мощна буря до 2022 г.
През 2012 г. свръхмощно слънчево изригване мина близо до планетата ни, но остана извън орбитата ѝ и не я засегна.
Последната мощна геомагнитна слънчева буря е ударила Земята през 1859 г. Смята се, че тя е била най-мощната за 500 години и е довела до взривяване на телеграфните кабели, което пък подпалило някои телеграфни станции. Спряло подаването на ток в цяла Европа и Северна Америка.
Мощният електромагнитен импулс от слънчевото изригване може да унищожи електропреносните мрежи и да сложи край на съвременната цивилизация с нейните придобивки - мобифони, кредитни карти, интернет и GPS системи, предупреждават учените. Само в САЩ бурята може да причини щети на икономиката за 2,6 трилиона долара, изчислява доклад на Националната академия на науките от 2008 г. Документът предупреждава, че ако бурята унищожи трансформаторите, спирането на тока може да продължи с месеци.
Властите в САЩ изготвят екшън план и стратегия как трябва да се действа при мощно слънчево изригване. Той се състои от 6 стъпки. Едната е установяване на система за точно измерване на степента на изригванията подобно на скалата на Рихтер за земетресенията. Целта на учените е да подобрят технологиите, които се използват за прогнозиране на подобни бедствия.
Планът предвижда монтирането на нови сателити в Космоса и на нови технологии на Земята, които да дават по-адекватни предупреждения за задаваща се катастрофа. Една от най-големите опасности, свързани с космическото време в момента, е, че учените имат между 15 и 60 минути от прогнозата до самото явление. Предвиждат се и стъпки за защита на електропреносните системи от бъдещите слънчеви изригвания.