Парламентът свали имунитета на депутатите Сидеров и Чуколов с мнозинство

Политика

05-11-2015, 10:29

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Лидерът на "Атака" изтъкна, че е борец срещу дрогата в защитната си реч

Народното събрание свали имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов по искането на главния прокурор за образуване на наказателно постановление. Депутатите, които гласуваха за свалянето на имунитета на Волен Сидеров в мнозинството си 144 бяха "за", 11 гласуваха "против" и 1 гласува "въздържал се". За свалянето на имунитета гласуваха представители на всички парламентарни групи, против бяха членовете на "Атака" и от "БСП лява България" имаше "въздържал се". За свалянето на имунитета на Десислав Чуколов гласуваха 148 "за" 11 гласуваха "против" и 0 "въздържал се".


Така депутатите одобриха проекти за решения по исканията на главния прокурор на България за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Николов Сидеров и Десислав Славов Чуколов, народни представители в 43-то Народно събрание.


Днес депутатите свалиха имунитетите на лидера на Атака Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов за акцията в клекшопа на ул. "Раковски" 110 . Главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулиганска проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители, извършена от двамата на 9 октомври до магазин за алкохол и цигари.


Прокуратурата започна също срещу двамата наказателно производство за извършено хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в София на 23 октомври 2015 година вечерта.
Темата влезе като точка първа от днешния дневен ред на законотворците. И двамата провинили се депутати бяха в пленарна зала и очакваха "присъдата" на колегите си депутати.


В началото председателят на НС Цецка Цачева даде думата на двамата националисти, ако искат "да се защитят", предаде нюз. бг. Лидерът на Атака Волен Сидеров взе думата. Тежката ръка на държавната машина, по думите му, се ангажирала с казуса. Той отново обясни, че се ангажирал с битката срещу дрогата. В тази зала има родители, които са засегнати, защото техните деца са наркозависими, разкри националистът. Близо един милион са наркозависими, подчерта Волен Сидеров и се закани да не спира тази битка.


Стара мечта на Протестна мрежа, според лидера на Атака, била той да е арестуван. Имунитетът ми беше нарушен на 25 октомври, посочи още Сидеров. Той показа снимки от нощта на изборите, когато стана случката в НАТФИЗ. Бил хванат от полицията през врата и бил линчуван на 25 октомври, според него. Става въпрос за принципи, смята атакистът.


Депутатите искали да покажат, че Сидеров трябвало да бъде наказан. Българската правораздавателна система не работи обективно, коментира лидерът на Атака. Затова и не си дал имунитета. На вътрешния министър Румяна Бъчварова и главсека Георги Костов обяснил, че не искал да излезе от НАТФИЗ, защото навън имало хора, които крещели, че искат да го убият. Публичният линч вече е радост за тълпата, категоричен бе Волен Сидеров.


След изказването на лидера на Атака депутатите решиха да обсъждат по-скоро работата на временната парламентарна комисия за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов, отколкото това дали изобщо трябва да го правят.


Народният представител от "БСП Лява България" Атанас Зафиров се оплака като член на тази комисия от малкото време за работа и за запознаване с исканията на главния прокурор Сотир Цацаров."„Членовете на комисията не разполагаха с необходимото време да се запознаят с предоставените материали", отсече социалистът. Именно заради това той сигнализира, че решението на комисията е по-скоро емоционално, отколкото прагматично.


"От нас се очакваше да вдигнем само ръце", разкри Зафиров. Той обаче уточни, че говори само за първото заседание на временната комисия "Сидеров", която разгледа искането на обвинител номер 1 за сваляне на имунитетите на двамата атакисти.


"Ако не ви е стигнало това време, тогава на вас то никога няма да ви стигне", се защити председателят на комисията "Сидеров" Димитър Главчев.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"