Израел иска от САЩ $5 милиарда годишна помощ за новото десетилетие

Свят

05-11-2015, 11:39

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Досегашната програма за военно подпомагане изтича през 2018 година

Израел иска от САЩ 5 милиарда долара военна помощ на година през следващото десетилетие от 2017 година. Това заявиха източници от американския Конгрес пред Ройтерс. Молбата за 50 милиарда долара включва значително увеличаване на финансовата подкрепа за Израел. До момента Израел получаваше военна подкрепа на година в размер на близо 3 милиарда долара. Източниците смятат, че Белият дом и Израел в крайна сметка ще постигнат споразумение за сума между 4 и 5 милиарда долара. Те добавиха, че преговорите все още са в ранна фаза. "Първо, те трябва да се разберат с Белия дом", каза високопоставен съветник от Конгреса на САЩ.


Програмата за подпомагане на Израел изтича през 2018 година. За десетилетието бяха заложени над 30 милиарда долара военна помощ. По-рано тази седмица Израел обяви, че е финализирал "списък с покупки" с желани американски военни материали като част от нов дългосрочен договор със САЩ за военна подкрепа. В списъка, който принципно е одобрен от САЩ, Израел е включил самолети V-22 Ospreys, които се смята, че могат да бъдат използвани при евентуален конфликт с Иран.


Еврейската държава е възнамерявала да закупи такива самолети от САЩ още през 2012 година, но заради бюджетни ограничения плановете са изоставени. Тел Авив също иска около 75 самолета F-35.
Новият списък е представен от високопоставени военни представители от двете страни преди заплануваната среща между премиера Бенямин Нетаняху и президента Барак Обама в Белия дом на 9 ноември.