Лидерът на ДПС отново призова за преформулиране на управленската формула

Политика

05-11-2015, 14:26

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Цветанов: Ако изборите бяха парламентарни, нямаше да разчитаме на РБ

Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на Реформаторския блок. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание, базирайки се на изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той нарече "карикатурно, жалко и гротескно хиперболизирането на твърде скромния резултат на РБ и омаловажаването на рекордния на ДПС. За последното Местан е категоричен - то се прави по добре планиран сценарий.

"У РБ има ужас, че не успя стратегията за отслабване на ДПС, а ДПС разшири и географски, и количествено, и качествено участието си в местната власт, подчерта Местан. "Ако РБ би имал по-висок резултат, щеше да укрепи участието си във властта, но ако би", натърти на несбъдването той, цитиран от "24 часа". И подчерта, че силният резултат за ДПС се приема от реформаторите като проблем за властовата формула и за стабилността на кабинета.


Местан извади и сравнителен резултат на представянето на ДПС и на РБ на скорошните избори. За общински съветници съотношението е 884 към 236, за общински кметове - 33-ма към 7, за кметове на кметства - 864 към 69, а като брой гласове - 267 000 към 168 000. "Усещането за преяждането на РБ с власт е вече още по-тягостно", заключи Местан.


"Коалиционни партньори с такъв грозен език да са му на Борисов едновременно и халал, и хак - той си ги избра. Тук няма ирония, има тежък сарказъм. Не може премиерът да бъде обиждан по този начин." Това отсъди Местан по повод репликите на РБ за везира и пашата. Лидерът на ДПС отново призова за преформулиране на управленската формула, за да отпаднат ксенофобските партньори.


Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Това каза пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента в отговор на журналистически въпрос, дали им е писнало от РБ, съобщи Фокус. "Много е крайно това. Никога не ми писва нищо. Аз съм достатъчно устойчив човек и мога да понеса всичко. Смятам, че най-важното е да се водим от обществения и националния интерес", каза Цветанов.


По думите му, когато има стабилно правителство на фона на всички съседни държави трябва да се пази тази стабилност, защото е изключително важна за държавата. "Дори и някои неща да не ти харесват трябва да ги преглътнеш, воден от националния и обществения интерес", коментира той. "Мога да кажа, че призивът, който беше направен и от премиера и от мен, когато съм имал възможност да изразявам мнението си, просто помолихме реформаторите да бъдат малко по-смирени", допълни той.


Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че трябва да се отчита и реалните резултати, които са били постигнати на местните избори. "Трябва да ви кажа, че ако трябваше те да бъдат парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа, защото надали щяха да влязат в парламента. Не може да имаш 7 кмета, които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил за тези кметове от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех и да казваш, че си се легитимирал в публичното пространство", каза Цветанов. "Смятам, че всички ние сме длъжници на нашите избиратели и всеки един трябва да се ръководи от обществения и националния интерес. За това сме в парламента", заяви Цветан Цветанов.