Защо номинираха убиец за "Човек на годината"?

Общество

06-11-2015, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Председателят на БХК: Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София, е сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). Той ще участва в надпреварата за приза като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения.
Номинацията на Джок Полфрийман предизвика масово възмущение. В „Здравей, България” приятели на убития Андрей Монов изразиха недоумението и огорчението си от решението на БХК. Според тях това е обида към паметта на жертвата.
По думите им един антибългарски комитет дава номинация, която е крайно нелепа и дава грозен сигнал на и без това срутеното ни общество, че всеки убиец може да стане човек на годината.
От своя страна председателят на БХК Красимир Кънeв заяви, че номинацията не е на комитета, а е допусната от нея. Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател.
"Тази номинация по никакъв начин не може да се свързва с неговото деяние. Всички членове на това дружество са осъдени и то с ефективни присъди. Това е единствената в България регистрирана от съда организация с нестопанска цел на лишени от свобода, повечето от които изтърпяват присъди", поясни Кънев.